IRRITÁBILIS / SZIVÁRGÓ BÉL - krónikus gyulladás és autoimmun betegségekhez vezethet
Az irritált / áteresztő bél azt jelenti, hogy a bélfal perforálódik, és így részben emésztetlen fehérjék és toxinok juthatnak be a szervezetbe és megmérgezik azt. Az irritábilis bél szindróma összeköthető súlyos számos betegséggel, mint az allergia, Crohn-betegség, sclerosis multiplex, hashimoto, atópiás dermatitisz, pikkelysömör, stb.

Az enyhébb tünetek az emésztési zavarokat kísérő különféle kellemetlen érzésekben nyilvánulnak meg, például puffadás, bizonyos ételek iránti érzékenység (intolerancia), hasi fájdalom és  tapintásra kellemetlen érzés. A fájdalmat görcsök kísérik. Étkezés után gyakran túlterheltnek és teljesen energiahiányosnak érezheti magát.



Mi okozza az irritábilis szivárgó belet?


Az első, és a legnyilvánvalóbb ok, az étkezési mód.

Az első, és a legnyilvánvalóbb ok az étkezési mód. Tévedés azt gondolni, hogy csak az számít, milyen ételt fogyasztunk. Nagy szerepet játszik az a tény is, milyen módon étkezünk.

Naponta csak egyszer vagy legfeljebb kétszer étkezik és akkor is nagy az ételbevitele, majd az ételt majdnem habzsolva, nem elegendően rágva fogyasztja? Ekkor bizony nem jön létre az összes olyan emésztőenzim, amely elősegíti az étel apró darabokra és molekulákra bontását (ezek a szájban, a gyomorban és a vékonybélben képződnek!).

A helytelen táplálkozás azt eredményezi, hogy az élelmiszer elakad a bélben, ami rothadást és a bél falának repedését okozza.


A második leggyakoribb ok az észlelhetetlen ételintolerancia.

Lehet, hogy glutén allergiás, de nem is tudja.

Az orvosi vizsgálatok akkor mutatják ki a lisztérzékenységet, amikor az intolerancia már autoimmun betegséggé alakul. A tejtermékekkel szembeni érzékenység gyulladásos állapotokat okozhat a bélben, ezáltal ingerlékenységet és a bélfalak átjárhatóságát okozhat. A tehéntej A1 kazein nevű fehérje található,, amely sérüléseket okoz a bélben.


A harmadik ok az étrendünkben lévő cukor!

Az összes péktermékekben, kekszben, csokoládéban, sőt joghurtban, kenyérben és iparilag feldolgozott élelmiszerekben található finomított cukor a kórokozó baktériumok tápláléka. Ezek a káros baktériumok exotoxin - méreganyagok szivárgását okozza, amelyek az áteresztő belek okozói. 


Hogyan lehet helyreállítani az irritált / szivárgó belet?

Az egyszerű szénhidrátok, mint pl. a kenyér, a tészta, pékáruk és az élelmiszerekben lévő cukrok, erjedést okoznak a belekben, és ezáltal olyan gázok képződnek, amelyek puffadáshoz és fájdalomhoz vezetnek a hasüregben.Az al9abbiakban 3 kulcsfontosságú irányelvet talál az étrendről, az engedélyezett és tiltott ételekről és trükkökről, amelyek tovább erősítik a belek működését és helyreállítják a sérült bélfalat. 


Étrend


Ételek, amelyeket egyáltalán ne fogyasszon



1. Cukor

A piskótában, csokoládéban, süteményben található cukor. Kitartóan kerülje e termékeket. 

Annak ellenére, hogy az “egészséges” piskóták címkéjén ott áll, hogy EKO vagy GLUTÉNMENTES, az még nem jelenti azt, hogy nincs tele cukorral. 

Természetesen nem kell ezeket a termékeket egész életre elkerülni, de ha segíteni szeretne szervezetének és megszabadulni az irritábilis szivárgó bél jeleitől, akkor elengedhetetlen a cukor minden formájának elkerülése.

2. Csípős ételek (chili)

Képzelje csak el, milyen súlyos fájdalmat érezni, ha egy friss sebre Tabasco szósz kerülne. Hasonlóan érez a bél, csak ön ezt nem érzékeli. A fűszeres ételek, például a chili, a szószok, amelyek tartósítószert és egy csomó cukrot tartalmaznak a chili mellett, abszolút tilosak az irritábilis / szivárgó belekben.

3. Módosított élelmiszerek 

A módosított ételek közé tartoznak a transzzsírok és a hidrogénezett olajok. Ezek azok a legkárosabb anyagok, amelyeknek valójában egyáltalán nem kellene helyet foglalniuk az emberi étrendben. Megtalálhatjuk őket a margarinban (a margarin megszerzésének újabb módszerei valószínűleg egészségesebbek), rántott ételben, egészségtelen falatokban, sült krumpliban, gyors ételekben, alacsony minőségű péksüteményekben és más olyan ételekben, amelyeket nehéz lenne ételnek nevezni (csak kalóriadúsnak).

4. Rostban szegény keményítőtartalmú ételek

Az első 30 napban abszolút nem ajánlott a következő ételeket fogyasztása: burgonya, fehér rizs, fehér kenyér és tészta. A fentiek önmagukban nem tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat vagy egyéb, az egészségünkhöz szükséges anyagokat, hanem keményítőt és glutént. A glutén és a keményítő lelassítják a belek működését, és ezáltal bonyolítják a jó baktériumok küldetését a munkájuk során. 

5. Erjesztett tejtermékek

Minden tejtermék, amely a "nemes penésszel érő sajtok" kategóriájába tartozik, irritábilis / szivárgó belek esetén nagyon káros, mivel gyulladáshoz vezet és ugyanakkor felesleges gyomorsav-szekréciót okoz, ami rontja a bélfalat.

6. Húsok és felvágottak

A feldolgozott hús és a szalámi már maga a forrás miatt is kérdéses. Az állatok ma rossz körülmények között élnek, a legtöbb nem látja a napfényt, és csak kukoricával vagy szójával takarmány formájában táplálkozik. Ezek az állatok betegségre is hajlamosak, ezért rendszeresen (és megelőzően is) antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket kapnak. Ennek eredményeként a hús kevésbé tápláló, sőt káros az egészségünkre. A második tényező maga a hús feldolgozása. A szalámiban, a hot dogban, a pástétomban, a kolbászban nitriteket, ízfokozókat, tartósítószereket, sok sót és egyéb adalékot találunk, amelyek nemcsak az emésztőrendszert, hanem az egész testünket is negatívan befolyásolják.


Élelmiszer korlátozott mennyiségben



1. Tojás

A tojás bomlása során mint melléktermék, az ammónia is keletkezik. Ha a candida tartalom magas, akkor 18 óra után nem ajánlott tojást fogyasztani. Fogyasszon tojást inkább reggelire vagy tojásos salátát napközben. 

2. Hüvelyesek

Az árpát, a csicseriborsót, a lencsét és a babot rostok miatt ünneplik. Levesekben, salátákban, rizottókban, kennivalókban, húsgombócokban jól helyüket találják.

Esetünkben csicseriborsó helyett inkább a zöldbabot ajánljuk, árpa helyett pedig a lencsét.  

A hüvelyeseket főzés előtt  24 órán át kell áztatni vagy  48 órán át erjeszteni.

Az előáztatás illetve erjesztés fontos szerepet játszik, hiszen eközben a fitinsav bomlása folyamodik le, amely megtalálható a gabonafélék és hüvelyesek többségében, és ez a sav a bélben való jelenlétével megakadályozza az ásványi anyagok felszívódását.

3. Hagyma és fokhagyma

Bár ez a kettő rendkívül egészséges ételnek számít, nem ajánlott irritábilis / áteresztő bélbetegségek esetén. Ez azon az elven alapul, hogy akár egy természetes gyógyszer is néha méreg lehet, attól függően, hogy az egyén milyen állapotban kapja a gyógyszert. Ezért az ön esetében a fokhagyma és a hagyma nem ajánlott.


A lehető leggyakrabban javasolt fogyasztani

1. Kókuszolaj

A kókuszolaj laurin- és kaprin-savat tartalmaz, és közvetlenül a gombás fertőzések ellen hat, csökkenti a candidát és nem befolyásolja a tejsavbaktériumokat. Süthet kókuszolajon (vigyázat! lásd a termék feliratát - finomítatlan), keverheti a reggeli köleskásába, salátákat is fűszerezhet vele, vagy fél teáskanálnyival "egymagában" is fogyaszthatja.

2. Zöldség

Brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, kelkáposzta, padlizsán, cékla, retek, spenót, gyömbér, cukkini, édesburgonya, fehérrépa, zeller, karalábé, vajtök, hokkaido tök.

3. Gyümölcs

Bogyós gyümölcs, kivi, khaki, papaya, ananász, banán, mandarin, citrom, körte. A gyümölcsöt leginkább reggel és mértékkel fogyasszuk, mert a vitaminok és ásványi anyagok tartalma ellenére sok cukrot is tartalmaz. Napi egy-két gyümölcs több mint elég lesz.

4. Magvak

Chia mag, lenmag, napraforgómag, tökmag, kendermag.

5. Gluténmentes gabonafélék

Hajdina, amaránt, quinoa, rizs, köles.

6. Egészséges zsírok

Avokádó, olajbogyó, kókuszdió, omega-3.

7. Halak

Szardínia, makréla, pisztráng.

8. Cukormentes fekete csokoládé  vagy  kakaó

A kakaó antioxidánsban és polifenolban gazdag és jelentősen emeli a szerotonin (azaz a boldogság hormon) szintjét. Segíti irányítani az édesség utáni vágyat, miközben egészséges a bélnek és az egész testnek. Ha csokoládét keres az üzletben, olvassa el figyelmesen a címkén található nyilatkozatokat; olyat válasszon, amely legalább 80% kakaót tartalmaz és hozzáadott cukor, szirupok nélküli.

9. „Természetes probiotikumok” és érlelt zöldségek

A modern társadalom elfelejtette az ételfogyasztás és tárolás bölcsességét, amelyek döntő fontosságúak voltak a családok étkezésénél mindaddig, amíg minden sarkon szupermarketeket nem telepítettek.

Az erjesztés és az élelmiszer savanyítása olyan hasznos művelet, amellyel a nyári zöldségeket és gyümölcsöket télen is tudjuk fogyasztani.

A savanyú káposzta, a fehérrépa, a cékla, a paprika, az uborka és a zöldbab olyan ételfajának számít, amelyekkel étlapod gazdagíthatja egész éven át. 

10. Fűszerek 

Az összes fűszereket szívesen fogadjuk; a szegfűszeget, az oregánót, a borsmentát, a kakukkfüvet, a majorannát, a mentát, a  kurkumát, a köményt!


További trükkök és tippek



1. Az ételeket ⅔  melegen fogyassza

Leginkább a nyers zöldségféléket kerülje.

Kombinálja az ételeket úgy, hogy pl. reggelire smoothie-t avokádóból, kakaóból, áfonyából és spenótból, ebédre egytálételt, majd vacsorára sül halat friss salátával fogyasszon. 

Azt is javasoljuk, hogy ne fogyasszon olyan étel, ami  közvetlenül a hűtőszekrényből származik, pl. fagyasztott gyümölcsöket stb.

A bél átlagos hőmérséklete 37 fok, ezért ételeinek nem szabad a testhőmérséklet alá kerülnie, mivel ez megterheli az emésztőrendszert és további stresszt okoz.


2. Reggeli citromos köszöntő

Kezdje a napot friss, meleg limonádéval, amelyhez adott egy kis gyömbért és egy csipet őrölt köményt.


3. Támogassa a testet probiotikumokkal

Támogassa a belét probiotikumokkal étrend-kiegészítők formájában. Kizárólag a rendszeres és megfelelő táplálkozással sajnos nem tudja belét egyensúlyba hozni. Ezért fontos probiotikus kúrával is támogatni. 

Csak így tud elegendő számú jótékony baktérium (úgynevezett baktériumtelep) lepedni a belekben, amelyek megvédik minden olyan problémától és betegségállapottól, amelyet különben a feldöntött bélflóra okoz. 

▫️ Legalább 3 hónapig folyamatosan kell tartania. Légy következetes és kitartó.
▫️ A probiotikumokat mindig este, egy pohár vízzel vegye be, egy órával az utolsó étkezés után
▫️ Soha ne fogyasszon probiotikumot teljesen üres vagy teli gyomorra
▫️ Amíg békében alszolik, és a teste pihen, a probiotikum zartalanul működnek

Ajánljuk
background
9 Vélemény
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283 Ft ** naponta

Az Unibiotic Saccharomyces Boulardii a mikrobiális kultúrák és a FS2-60 fruktooligoszacharidok professzionális keveréke, amelyek oligoszacharidokat és növényi inulint tartalmaznak. A keverék hozzájárul a bél mikrobióta jobb egyensúlyához. Az Unibiotic 6,5 milliárd kultúrával büszkélkedhet kapszulánként. 

8.490 Ft
Hasonló cikkek
Hogyan károsítja (tartósan) az emésztést a stressz
Stressz. Egy szó, amit minden beszélgetésben hallhat. Erről minden egészséggel kapcsolatos cikkben olvashat. A modern élet...
A mérgező bél minden súlyos betegségnek otthont ad (hogyan kell megelőzni?)
A bél egyik legfontosabb szerepe a toxinok kiválasztása. De a bél nem tudja jól elvégezni a dolgát, ha rossz étellel tölti...