Hogyan károsítja (tartósan) az emésztést a stressz
Stressz. Egy szó, amit minden beszélgetésben hallhat. Erről minden egészséggel kapcsolatos cikkben olvashat. A modern élet mindennapi része lett. Lehet, hogy csak legyint a kezével, és azt mondja: "Ah, mivel mindannyian stresszesek vagyunk, ez normális". Vagy úgy gondolja, hogy mivel stresszes életet él, és nincs rá befolyása. Függetlenül attól, hogy mit gondol a stresszről, néhány tény tagadhatatlan.

Az emberiség a történelem során soha nem volt kitéve akkora stressznek, mint manapság, a digitális modern korban. Az biztos, hogy nem hibáztathatjuk a modern életmódot, mert az is számos előnnyel járt.; azonban tisztában kell lenni a negatív következményeivel is, különben soha nem fogjuk tudni orvosolni. 

Tehát mélyedjünk el a stressz és a bél kapcsolatában. Az emésztése teljes mértékben az életmódtól függ, mert tudja, hogy amikor összeszorul a gyomra, egyszerűen nem tud ellazulni. Így esik a stressz karmai közé, még a pihenés pillanataiban is.


Stressz: harci vagy menekülési reakció

A stresszért a szimpatikus rendszer a felelős, amely elengedhetetlen a túléléshez. A "Küzdj vagy menekülj" reakció teljesen természetes, és nélküle meghalnánk. Ez a fajta válasz jól jön,amikor gyorsan át kell futnunk az úton, nehogy elgázoljon egy autó; ez megmenti az életét, hogy a pórázon lévő támadó kutyát ne simogassa, és gondoskodik- beavatkozik minden ösztönös túlélési reakcióba.  Pontosan ugyanez a válasz lép fel a szervezetedben is, amikor a főnök felemeli a hangját, ha egy rendőr megállítja, vagy ha tíz percen belül kap egy csomó e -mailt. A főnök, a rendőrség és az e-mailek nem ölnek meg, de a szervezet továbbra is erős fenyegetésként érzékeli őket, ezért aktiválódnak a "harcolj vagy menekülj" módként ismert védelmi mechanizmusok. 

Ez a fajta stressz, amikor a teste úgy viselkedik, mintha szemtől szemben állnál egy éhes oroszlánnal, azonnal elterjed az egész testben. Légzése lelassul, izmai összehúzódnak, az emésztés leáll, és a teste egy pillanat alatt megpróbál megszabadulni a felesleges "szeméttől". 


Előfordult már magával, hogy stresszes helyzetben a gyomra görcsölni kezdett? Ez azért történik, mert a szervezetnek nincs elegendő energiája az étel megemésztésére ilyenkor, ezért a lehető leggyorsabban meg kell szabadulnia tőle. Az egyetlen logikus megoldás tehát a bél és szükség esetén a gyomor kiürítése (ebben az esetben előfordulhat, hogy nemcsak a mosdóba kell mennie, hanem hányingere is van).  


Ez probléma? Ha csak időnként tapasztalnánk ilyen extrém stresszes helyzeteket, akkor nem beszélhetnénk kimerültségről, és a modern betegségek több mint fele nem létezne. A probléma az, hogy naponta ki vagyunk téve ezeknek a testi reakcióknak, sőt talán naponta többször is.


A stressz ellentéte: pihenés és emésztés

Amikor nem vagy stressz alatt, vagy nem kell konkrétan foglalkoznia a napi tevékenységekkel és kihívásokkal, a szervezet "zen állapotban" van, vagyis abban a fázisban, amelyben regenerálódik, pihenik és emészt. Az a mentalitás, hogy étkezés után pihenni kell, nem erőltetett mert a szervezet egy kis pihenőt szeretne, hogy békében megemészti az ételt. Ha azonban ismét stresszes terhelésen megy keresztül (okostelefonját használva, élénk beszélgetéseket folytatva, sietve, mert el kell intéznie a feladatait) közvetlenül étkezés után (vagy ami még rosszabb, étkezés közben),ismét problémák merülhetnek fel. 

A világ legegészségesebb ételeit fogyaszthatja, de ha nem emészti meg biztonságban, békességben , annak több mint a fele egyenesen a vécébe kerülhet a végén.  


Az emésztés a szervezet egyik legfontosabb feladata, és elengedhetetlen a túléléshez. Az emésztés a test és a túlélés egyik legfontosabb feladata. Amikor a stressz megzavarja az emésztést, elpusztítja az immunrendszert, megfosztja a szervezetet a tápanyagoktól, és rengeteg kellemetlenséget halmoz fel. A probléma az, hogy a bél mikrobióta sokkal könnyebben elpusztítható, mint felépíthető. Magyarázzuk el…  




Kommunikáció a bél és az agy között (a vagus ideg vagy bolygóideg)

A bél annyira fontos, hogy "második agynak" is nevezik. Nincs más olyan szerv vagy rendszer a szervezetben, amely annyira "intelligens" lenne, mint a bél. A bél és az agy közötti kommunikáció a vagus idegen keresztül történik, és kétirányú. 

Ez a tizedik agyideg, amely nem a gerincvelőből, hanem közvetlenül az agyból származik. Erősíti a légzőrendszert, a szívet és az egész emésztőrendszert. 

A vagus ideg olyan, mint egy út, amelyen a bél és az agy közötti beszélgetés két irányban zajlik. Ez azt jelenti, hogy az agy impulzusokat küld az emésztőrendszerbe (úgy érezzük őket, mint pillangók, csomó a gyomorban, fájó gyomor), valamint a bél az agyba is(depresszió, szorongás, fáradtság). 

Soha nem érzünk fájdalmat az agyban,mert nem tudunk. Egész testünkben és általában a jólétben érezzük. Ha valami nincs rendben a bélben, ez az információ az agyba utazik, amely néha fizikai fájdalommal, vagy hosszan tartó gyulladással, krónikus fáradtsággal és végül szorongással vagy depresszióval reagál. 


A stresszes bél tünetei

A stresszes élet következtében kialakuló állapotot „stresszbélnek” nevezzük.Ez az emésztés egyik fajtája, amely soha nem tudja igazán kipihenni magát az adrenalin és a kortizol sokkjaitól. Amikor a szervezet stressz alatt van,amikor "éjjel -nappal" dolgozik otthon és a munkahelyen is, amikor a paraszimpatikus idegrendszer túlterhelődik, és amikor a stresszhormon, a kortizol uralja az életét, minden bizonnyal bélproblémái vannak- lesznek. Ne feledje, lehetetlen, hogy az emelkedett kortizol szint ne befolyásolja az olyan fontos rendszert, mint az emésztés. 

Néha problémái különböző helyzetekre korlátozódnak, és tulajdonítanit nagy jelentőséget nekik, de sokkal rosszabb állapotokhoz is vezethetnek, mint például a candida túlzott növekedése vagy a bél permeabilitása és irritációja. A stresszes bél tünetei a következők lehetnek:

▫️ Puffadás étkezés után
▫️ Zavart emésztés (idegesség esetén)
▫️ Gyakori bélgázok, különösen idegesség vagy étkezés után
▫️ Álmatlansággal kapcsolatos problémák
▫️ Az immunrendszer hirtelen csökkenése
▫️ Csökkent szexuális vágy
▫️ Fáradtság, kimerültség
▫️ Fizikai gyengeség, energiahiány a fizikai aktivitáshoz
▫️ Allergia, különösen szezonális
▫️ Nehézség a koncentrációban
▫️ Viszkető és irritált bőr
▫️ Hasfájás
▫️ Kellemetlen érzés a gyomorban stresszes helyzetekben

Ismerősnek tűnik a tünetek közül bármelyik? Bizonyos mértékig mindannyian azonosulhatunk néhányukkal, de próbáljuk őszintén beismerni, hogy milyen gyakran fordulnak elő. Ha hetente legalább egyet tapasztal, valószínű, hogy jó úton halad a stresszhez kapcsolódó bélproblémák kialakulása felé.


Hogyan károsítja a stressz az emésztésünket

Az egész emésztőrendszer sokkal többért felelős, mint csak az étel emésztéséért. Már bebizonyosodott, hogy az immunrendszer sejtjeinek 85% -a a bélben rejtőzik; amely a mentális jólét székhelye is, a bélben, a tápanyagok felszívódása és a szerotonin (a boldogsághormon) termelése is itt zajlik. A bélrendszer egy kicsi világ, amelynek uralkodói a baktériumok. 


Egy érdekes tanulmány kimutatta, hogy a magas stressz elnyomja a jó baktériumokat, amelyek segítenek csökkenteni a kortizol stresszhormon szintjét. A vizsgálatban olyan diákok vettek részt, akik fontos vizsgára készültek. Nyolc héttel a vizsga előtt a diákokat két csoportra osztották: az elsőnek erjesztett italt adtak, magas probiotikus kultúrák tartalmával; a másik csoport placebo italt ivott. Nyolc hét elteltével kiderült, hogy az erjesztett italt fogyasztó csoportban sokkal alacsonyabb volt a kortizol (a stresszhormon) és a megemelkedett szerotonin (a boldogság hormonja) szintje. Mindkét hormon nagy felelősséggel vagy közvetlenül összefügg a stresszel.



A belek és az érzelmek

Nagyon különböző emberek bevonásával végzett vizsgálatok szoros kapcsolatot mutattak ki a depresszió és a gyulladásos állapotok között. Például megjegyezték, hogy azáltal, hogy az egészséges embereket a depresszió jelei nélkül kitették a bél gyulladásos állapotát kiváltó tényezőknek, depressziót kezdtek kifejteni. A tézis az ellenkező esetben is igaznak bizonyult: ha a bélgyulladás alábbhagyott, a depressziós emberek már nem mutattak depressziós jeleket. Világszerte sok orvos már nagyon sikeresen kezeli depressziós betegeit azzal, hogy bélterápiába kezd, és nem használ antidepresszánsokat.

Tudta, hogy az emberi szerotonin (a boldogság hormonja) 90% -át a bél termeli? A szerotonin egy neurotranszmitter, amely kulcsszerepet játszik a központi idegrendszerben, és beavatkozik a hangulat szabályozásába, irányítja a figyelmet és befolyásolja a tanulási folyamatokat, a memória funkciót, a motivációt és az örömérzetet. Ha azonban a bélflóránk romlik, a szerotonin képződési folyamata is károsodik, ezért ingerültek, fáradtak és kedvetlenek leszünk. Az érzelmek tehát valóban a bélben keletkeznek.


A bél és az immunrendszer

Testünkben több baktérium van, mint sejt! És mindezek a baktériumok nagyon fontosak; vagyis az emberi immunrendszer a bélben "van elrejtve", és a baktériumok felelősek érte. Az egészséges bél egészséges szívet, agyat és jó immunrendszert is jelent.

De nem minden baktérium "jó". A modern ember bélflórájában 85% helyett csak 10-20% hasznos baktérium található. Éppen ellenkezőleg, a flórát a káros mikrobák uralják, amelyek sok fejfájást okoznak nekünk. Az immunrendszere valójában a bélben lévő különböző baktériumok arányától függ. A legújabb tanulmányok megerősítették, hogy a túlzott stressz -expozíció negatívan befolyásolja a bélben található baktériumok sokféleségét és bőségét. Más szóval, minél stresszesebb, annál kevesebb a jó baktériuma! 


A kiegyensúlyozatlan kapcsolat nemcsak az immunrendszer védelmének csökkenésével jár, hanem a tápanyagok alacsonyabb felszívódásával is. És íme a katasztrófa receptje: nem csak időnként hiányoznak meg a vitaminok és az ásványi anyagok, de még azok is, amelyeket az étellel együtt fogyaszt el, többnyire egyenesen a vécén végződnek. A sérült bél nem tudja elvégezni a feladatát, és ennek következtében az immunrendszere egyre rosszabb állapotban van. 




Bél és gyulladások

A szervezet gyulladásos állapota a szervezet normális válasza a betegségekre, az idegen testekre és a stresszre. Ez egy módja annak, hogy a szervezet megvédje magát a fertőzések ellen és meggyógyítsa magát. A probléma akkor jelentkezik, amikor a gyulladás krónikussá válik. A modern életmód magas stresszszinttel a szervezet állandó gyulladásos állapothoz vezet, amely kellemetlenségekhez vezet: fájó ízületek, legyengült bél mikroflóra, bőrproblémák, allergia, krónikus fáradtság, cukorbetegség és más súlyos betegségekhez.   


Ahogy a személyes higiénia és az éjszakai pihenés is fontos, a krónikus gyulladásos állapotok megszüntetése is fontos, legalábbis ha minőségi, egészséges életet szeretne élni. És tudja, hol kezdődik a legtöbb gyulladásos állapot? Természetesen a bélben! 




Tippek és trükkök az egészséges bélrendszerhez és a kevesebb stresszhez

Megértjük, hogy a stresszt (vagy inkább a stressz okait) nem lehet elkerülni. De van néhány apró trükk, ami nagy változást hozhat. Minél több tippet követ, annál gyorsabban és tartósabban rendeződik a bélrendszere.  De ne feledje, hogy egy hét alatt nem igazán lehet helyrehozni mindent, ami az évek során felhalmozódott, mert legalább 3 hónap szükséges a szervezet regenerálódásához. Javasoljuk, hogy vezesse be ezeket a trükköket a napi rutinjába.


1. Mediterrán étrend

Az első és rendkívül egyszerű módja annak, hogy támogassa szervezetét a stressz könnyebb leküzdésében, és hogy segíthet a gyulladásos állapotok kezelésében, az étrend szabályozása.Felejtse el a  gyulladást okozó ételeket (cukor, feldolgozott szénhidrátok, hús, tejtermékek és konzervek)! Az étrendnek rendszeresen tartalmaznia kell gyulladáscsökkentő ételeket, például friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint minden antioxidánsban gazdag ételt. Ne feledkezzen meg az egészséges zsírokról és a megfelelő mennyiségű növényi fehérjékről, friss halakról.Kényeztesse magát egy darab  valódi étcsokoládéval, és gazdagítsa ételeit friss fűszerekkel és gyógynövényekkel.

 

2. Egyen olyan ételeket, amelyek jó baktériumokat tartalmaznak

Ide tartoznak az erjesztett ételek, például savanyú káposzta, kombucha, kimchi, vízi kefir stb. Figyelmeztetés: vásároljon helyi és biotermékeket, különben elfelejtheti a jó baktériumokat, amelyek érzékenyek a pasztőrözésre, melegítésre és más hasonló folyamatokra.


3. Egyen olyan ételeket, amelyek jót tesznek a jó baktériumoknak

Prebiotikumoknak nevezik őket, ide tartoznak: póréhagyma, articsóka, zab, spárga, banán, cikória, fokhagyma, hagyma, medvehagyma, csicseriborsó, lencse, bab, grapefruit, görögdinnye, lenmag. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik elegendő prebiotikumot fogyasztanak, növelik a neurotranszmitterek számát, amelyek csökkentik a stresszt.


4. Menjen WC -re, amikor szükségét érez

Észrevette, hogy visszatartja az igényeit, mert nem tartózkodik otthon? Vagy zavarban van a kávézóban, a munkahelyén vagy a barátainál használni a mellékhelyiséget? Ne tegye! Minél többször tartja vissza a székletét, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bél irritált lesz! Először az egészség, csak utána a kultúra. 


5. Fogyasszon a mikrobiális kultúrákat étrend -kiegészítők formájában

Az általunk fogyasztott étel egyre pusztább. Ugyanakkor a stresszes beleket nehéz csak savanyú káposztával rendbe hozni. A bél rendjének helyreállításához több jó baktériumot kell bevinni, sokkal többet, mint amennyi bármely élelmiszerben megtalálható. Ezt nagyon gazdaságosan, hatékonyan és bizonyítottan megteheti a mikroba kultúrákkal kapszulákban (probiotikumok néven ismert). Ezek közül ilyen kettő a Her Biotic (kifejezetten nőknek készült termék) és az Unibiotic (univerzális formula felnőtteknek).  A speciális termékek, mint például a Her Biotic, különösen nőknek ajánlottak, mivel a meggyengült bél mikrobióta gyakran visszatérő urogenitális gyulladással jár.


6. Kerülje a gyulladást okozó ételeket

A legfontosabb az, hogy azonosítani tudja azokat az ételeket, amelyeket a szervezet nem kíván és tolerál. A kutatások kimutatták, hogy az ételintolerancia összefügg az immunrendszer elleni antitestekkel, amikor bizonyos ételeket fogyasztunk, és ez gyulladást okoz. Lehet, hogy glutén allergiája van anélkül, hogy tudná. Az orvosi vizsgálatok a cöliákiát akkor találják meg, amikor az intolerancia már autoimmun betegséggé fejlődött ki. A tejtermékekkel szembeni érzékenység gyulladásos állapotokat is okozhat a bélben, ami ingerlékenységet és a bélfalak permeabilitását eredményezi. A tehéntej többek között kazein nevű A1 fehérjét tartalmaz, amely károsítja a bélrendszerét. Ha nem ragaszkodik túlzottan egyikhez vagy másikhoz (glutén és tejtermékek), akkor azt javasoljuk, hogy mindkettőt legalább 30 napig távolítsa el étrendjéből.


7. Egyen kisebb adagokat, egész napon át

Napi két nagy étkezés helyett azt javasoljuk, hogy napi 3-4 kisebb étkezzen.  Ez segít az étvágy kezelésében, és hatékonyabban szabályozza az elfogyasztott ételek mennyiségét. Szánjon időt minden étkezésre, jól rágja meg ételeit, és vacsorázzon békében, telefon, heves beszélgetések és egyéb zavaró tényezők nélkül.


8. Az elengedhetetlen fűszerek

A fűszerek és gyógynövények nemcsak jó ízűek, hanem az antioxidánsok és tápanyagok valódi kincses bányájának is tekinthetők. A hét leghatékonyabb fűszer a szervezet gyulladásos betegségeinek enyhítésére: kurkuma, gyömbér, fahéj, cayenne -i bors, zsálya, szegfűszeg és rozmaring.


9. Tornázzon rendszeresen

A testmozgás és a fizikai aktivitás nemcsak az alak fenntartására kiváló, hanem a hormonok szabályozására, az emésztés javítására, a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentésére és az általános közérzetre is. Minden nap legalább 30 perc mozgást kell végeznie (séta, jóga, kerékpározás, stb.), és hetente háromszor intenzívebb fizikai tevékenységet is. Kombinálja a kellemeset a hasznossal, és kiránduljon a hegyekbe, vagy fontolja meg a közeli edzőterem látogatását. 


10. Jó alvás, minden este!

Alvás nélkül az ember hamarabb meghal, mint étel nélkül. Az alvás az egyik legfontosabb tényező a túléléshez és a jóléthez, és minden folyamat, amely a testében zajlik, az alvástól függ. Éjszaka csökken a kortizol, a stresszhormon szintje; minden hormonális folyamat kiegyensúlyozott, és a szervezet regenerálódik. A legjobb este 10 -től reggel 6 -ig aludni, de nyilvánvalóan nem vagyunk egyformák. Legalább éjfél előtt próbáljon elaludni, és legalább 7 órát aludjon minden nap. 


11. Segítsen magán illóolajokkal

Az illóolajok, mint a levendula, a mirtusz és a bergamott olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és csillapítani a szervezet gyulladását. Az illóolajok pozitív hatással vannak az immunrendszerre és segítenek az álmatlanságban is. Használatuk legjobb módja, ha néhány cseppet a kiválasztott illóolajból öntünk egy diffúzorba, majd élvezzük kellemes illatát. Alternatív megoldásként összekeverheti az illóolajat vízzel, és csepegtesse a párnájára a pihentetőbb alvás érdekében.

A kevésbé stresszes belekhez ajánljuk
background
9 Vélemény
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283 Ft ** naponta

Az Unibiotic Saccharomyces Boulardii a mikrobiális kultúrák és a FS2-60 fruktooligoszacharidok professzionális keveréke, amelyek oligoszacharidokat és növényi inulint tartalmaznak. A keverék hozzájárul a bél mikrobióta jobb egyensúlyához. Az Unibiotic 6,5 milliárd kultúrával büszkélkedhet kapszulánként. 

8.490 Ft
Hasonló cikkek
Hogyan károsítja (tartósan) az emésztést a stressz
Stressz. Egy szó, amit minden beszélgetésben hallhat. Erről minden egészséggel kapcsolatos cikkben olvashat. A modern élet...
IRRITÁBILIS / SZIVÁRGÓ BÉL - krónikus gyulladás és autoimmun betegségekhez vezethet
Az irritált / áteresztő bél azt jelenti, hogy a bélfal perforálódik, és így részben emésztetlen fehérjék és toxinok juthat...
Lehet a problémás bőr oka a bél?
Nincs olyan nő, akit az aknék, mitesszerek, pattanások stb, és a bőrön megjelenő szennyeződések nem zavarnának. Végtére is...