A bél szerepe a fájdalmas menstuáció alatt
A statisztikák szerint 4 nőből 3 tapasztalnak menstruáció előtti tüneteket, köztük intenzív fájdalmat a has alsó táján, ami veszélyeztetheti a normális napi tevékenységeket.

A bél nagyon fontos szerepet játszik a menstruációban és a menstruációs fájdalom megelőzésében.

Szóval ...


Mi történik a testtel a menstruációs ciklus alatt? 

A menstruációs ciklus a hormonoktól függ. A legismertebb és legfontosabb közülük az ösztrogén és a progeszteron, a fő női hormonok.

Nézzük meg, hogyan működnek együtt.


Ösztrogén - hormonok, amelyek elősegítik a különböző változásokat

Az ösztrogén a fő női hormon, amely elősegíti a fejlődést és formálja a testet. Az ösztrogén termelése elsősorban a petefészek tüszőiből történik. Az FSH (tüsző stimuláló hormon) és a H (luteinizáló hormon) szabályozza az ösztrogén termelését az ovuláció során.


A legalacsonyabb ösztrogénszint a menstruáció első napján jelentkezik. Másnap a tüszők növekedésével együtt az ösztrogénszint is emelkedik. Az ösztrogén növekedése miatt a méh nyálkahártyája megvastagodik a tápanyagok és a vér segítségével. Röviddel az ovuláció előtt az ösztrogén a maximumon van, utána szintje meredeken csökken. A menstruáció előtti utolsó napokban ismét kissé emelkedik, és az új ciklus első napjára ismét leesik.


Egy másik hormon, amely rendkívül fontos része a menstruációs ciklusnak, a progeszteron.


Progeszteron - a hormon, amelyet antidepresszáns tulajdonságainak tulajdonítják

Az ösztrogén kifejezett ellentéte a progeszteron hormon. A petefészek termeli az ovuláció után és kis mennyiségben a mellékvesék, és az LH (luteinizáló hormon) szabályozza. A progeszteron előkészíti a méh belső bélését, és optimális feltételeket biztosít a terhességhez.


A progeszteron szintje alacsony a ciklus kezdetétől az ovuláció utáni 15. napig vagy időpontig. Ekkor a progeszteron szintje megemelkedik, és tovább erősíti a méh nyálkahártyáját, ami teret adna a megtermékenyített petesejtnek a beültetéshez és a növekedéshez. Ha a megtermékenyítés nem következik be, a progeszteronszint is csökkenni kezd, és az új menstruációs ciklus kezdetén alacsony szintre tér vissza.


Az ösztrogén és a progeszteron szintén felelős a menstruációs ciklus során tapasztalt tünetek egész csomópontjáért. Attól kezdve, hogy az erőd csúcsán érzed magad, teljesen nyugodt és ellazult vagy, és hogy 5 percenként változik a hangulatod, emésztési problémáid vannak, teljesen koncentráció nélkül vagy, és erős görcsöket érzel a gyomrodban.


Mik a menstruációs görcsök? 

A menstruációs görcsök olyan fájdalmak, amelyek az alsó hasban jelentkeznek, néhány nappal a menstruáció előtt, alatt vagy után. Ha a petesejt megtermékenyítése nem történik meg az ovuláció során, ki kell üríteni a méhben megvastagodott szövetet. Ennek során prosztaglandinoknak nevezett hormonszerű anyagok szabadulnak fel. Feladatuk, hogy kiváltják a méh összehúzódását, és ezt görcsök formájában érzed. 


De mi befolyásolja a menstruációs fájdalom intenzitását?

A prosztaglandinok jelenléte a szervezet gyulladásával jár. Minél nagyobb a gyulladás, annál több prosztaglandin szabadul fel, és annál fájdalmasabbak a görcsök. 


Gyulladás és fájdalmas menstruáció

A prosztaglandinok mellett (amelyek kapcsolódnak a gyulladáshoz) a menstruáció során új gyulladásos molekulák szabadulnak fel a méhben. Ezek aztán keringenek az egész testben és gyulladást okoznak. Ugyanakkor a bélből származó gyulladásos molekulák keringenek az egész testben, amelyek a kiegyensúlyozatlan étrend, a stressz, a hormonális egyensúlyhiány vagy az allergia miatt vannak.

Ez megterheli a szervezetet, és sok gyulladást idéz elő. A szervezet erre fájdalommal reagál (ami már amúgy is  jelen van), talán még fejfájással is, de határozottan rosszabb közérzettel biztosan. 

De a bél nem csak a gyulladásos fájdalmas menstruációhoz kapcsolódik, van még egy nagyon fontos kapcsolata.


Az ösztrogén anyagcsere a bélben kezdődik

Az ösztrogén elsősorban a petefészkekben termelődik, így a testen keresztül a méhbe és a mellekbe jut. Amikor elvégzik munkájukat, metabolizálódnak és a májban tárolódnak, ahol egyfajta téli álomba merülnek. Ezután a máj ösztrogént küld a bélbe, és onnan szinte teljesen kiürülnek a szervezetből. Ez akkor fordul elő, ha az ösztrogénnek normális útja van.

De valami nagyon szokatlan dolog történik velünk, nőkkel. Ha kiegyensúlyozatlan a bél mikrobiótánk, az ösztrogén megőrül. A bélbaktériumok egy bizonyos típusa enzimet képez, amely a bélben újra aktiválja az ösztrogént, amely arra vár, hogy kiválasztódjon a szervezetből. És ez mit jelent? Ez azt jelenti, hogy az ösztrogén újra aktiválódik és visszatér a szervezetbe a véráramba. A petefészkek azonban továbbra is napi adag ösztrogént termelnek, és azok, amelyek nem megfelelően metabolizálódnak, a szervezetben maradnak.

A bél baktériumflóra egyensúlyhiánya nagyon gyakori, ez sok kellemetlenséget okoz.


Ha hosszú távon szeretnéd enyhíteni a menstruációs görcsöket, akkor a bázisból kell kiindulni. De mivel idő és kitartás kell hozzá, gyakorlati tanácsokat adok, hogyan lehet teljesen természetes módon enyhíteni a menstruációs fájdalmat. 



Hogyan lehet természetes módon enyhíteni a menstruációs fájdalmat


Táplálkozás a menstruáció alatt

A legfontosabb lépés a táplálkozás. Tudod, ha jól akarod érezni magad és egészséges akarsz lenni, akkor belülről kell vigyáznod a testedre. A menstruáció előtti napokban és alatt elfogyasztott ételek nagyban befolyásolhatják közérzetedet.

Gondoskodj a megfelelő rostbevitelről

A rostokban gazdag ételek sokféleképpen segítenek.

1. A rost befolyásolja a széklet szerkezetét, így főleg azokon a napokon segíthet az emésztés szabályozásában. A székrekedés és a felgyorsult emésztés közötti ingadozás nemcsak neked, hanem a bélrendszer számára is bosszantó.

2. Ezenkívül a rost jó baktériumok tápláléka. Minél több van, annál könnyebb lesz csökkenteni a gyulladásos állapotokat.

3. A rost segít eltávolítani a felesleges ösztrogént, amely felhalmozódik a belekben. Szivacsként viselkedik, amely felszívja az ösztrogént és gyorsan kiüríti azt a szervezetből.


Növeld a gyulladáscsökkentő fűszerek fogyasztását

Ha valami, akkor a menstruáció alatt jó alkalom arra, hogy készítesz magadnak egy házi gyömbéres teát, vagy adj hozzá kurkumát a reggeli turmixhoz. Mind a gyömbér, mind a kurkuma gyulladásgátló tulajdonságairól ismert. A gyulladásos állapotok csökkentése a menstruáció alatt kevesebb menstruációs görcsöt jelent.


Ne feledkezz meg az egészséges zsírokról

A lazac, dió, avokádó, tök és lenmag omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az omega-3 zsírsavak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek, amelyek segíthetnek csökkenteni a menstruációs görcsöket.

 


Ha nem szeretnéd, hogy a görcsök még erősebbek legyenek, a menstruáció előtti napokban és alatt zárd ki az étrendből: 



Alkohol

Még akkor is, ha most fontos eseményre kell pirítania, vagy meghívót kapott egy partira, azt javaslom, hogy kerülje az alkoholt a menstruáció első napjaiban. Nem csak fokozza a gyulladást a szervezetben, hanem hatással van az ösztrogénre is. Célunk azonban az, hogy kiegyensúlyozzuk a hormonokat, és ne okozzunk még nagyobb káoszt.

Feldolgozott és tartósított élelmiszerek

A feldolgozott és konzerv élelmiszerek gyakran tele vannak sóval, transzzsírokkal és egyéb adalékokkal. Ezek nemcsak puffadást, vízvisszatartást vagy emésztési problémákat okoznak, hanem növelik a szervezet gyulladásának szintjét is.

Cukor és édességek

Tudom, arról a csokiról álmodsz már egy hónapja, amit a menstruáció alatt akarsz megenni. De a cukor valójában ronthatja a görcsöket, mivel fokozza a gyulladásos folyamatokat, ráadásul a tejcsokoládénak nincs olyan tápértéke, amelyre a szervezetnek szüksége lenne ez idő alatt.


A fizikai aktivitás

Ne agódj. Nem kell állandóan maratont futni, hegyeket mászni, vagy személyes súlyemelő rekordot megdönteni.

Választhatsz olyan edzést, amely élvezetes számodra, például gyaloglás,  jóga, lassú futás, vagy edzés saját súllyal. Hallgass a testedre és válassz ki azt a gyakorlatot, amely mindenkor a legélvezetesebb lesz számodra. 


Legyél te az első helyen és vigyázz magadra 

Az öngondoskodás nem tartozik azon módszerek közé, amelyeket minden cikk említ a menstruáció alatti fájdalom enyhítésére, de nagyon fontos.

A kiszámíthatatlan és mozgalmas életben való élés több stresszel jár, ami krónikus gyulladást okoz. A gyulladás azonban mind a PMS -hez, mind a fájdalmas időszakokhoz, hangulatváltozásokhoz és rossz közérzethez kapcsolódik.

Az önmagaddal való törődés nem tudomány. Csak arról kell gondoskodni, hogy elegendő vizet iszol, hogy vigyázol magadra. Fogyassz friss alapanyagokból készült kiegyensúlyozott ételt,  kényeztesd magadat egy hosszú, forró zuhannyal. 

További módok arra, hogy vigyázz magadra, megnyugodj, hogy csökkentsd a stresszhormonokat és javíts a jóléten: 

▫️ napló írása,
▫️házi arcmaszk készítése,
▫️ határok létrehozása (igen, mindenki számára),
▫️ könyv olvasása,
▫️ éta a természetben ill.
▫️ gyógytea fogyasztása kedvenc sorozatod nézése közben.

Az alábbiakban elárulom, hogy melyik szerv az „oka” a menstruációs fájdalomnak, és mit tehetsz, hogy egy lépéssel közelebb kerülj a fájdalommentes menstruációhoz.


Mi a valódi oka a menstruációs fájdalomnak és hogyan lehet ezeket megszüntetni

Most már tudod, hogy a menstruációs fájdalmat (többek között) gyulladás okozza. Ez a bélben kezdődik.

De a gyulladás nem az egyetlen dolog, ami miatt félelemmel vársz ezekre a napokra. A menstruáció alatti rossz közérzetet és az alsó hasi fájdalmat a női hormonok is befolyásolhatják, különösen az ösztrogén és a progeszteron közötti egyensúlyhiány. Amíg az ösztrogén és a progeszteron harmóniában működik, minden rendben van. A problémák akkor kezdődnek, amikor az ösztrogén túlsúlyban van, és egyre kevesebb a progeszteron.


Hogyan lehet helyreállítani a hormonális és a bél egyensúlyt


Jó baktériumokat tartalmazó ételek

A bélben lévő jó baktériumok kiegyensúlyozása rendkívűli fontosságú az egészségünk szempontjából. A probiotikus élelmiszerek nemcsak élő mikroorganizmusokkal kiegészített élelmiszerek, hanem erjesztett ételek is, mint például: kefir, savanyú káposzta, miso, kimchi vagy kombucha.

Fitoösztrogének

A fitoösztrogének a növényekben található anyagok csoportja, és szerkezetük nagyon hasonló a szervezetünkben lévő ösztrogénhez. A fitoösztrogéneket szója, bab, csicseriborsó, lucerna, lóhere, árpa, hajdina, len, köles, zab, rizs, szezámmag, diófélék és hüvelyesek tartalmazzák.

A májműködést támogató élelmiszerek

A máj csodálatos szerv, több mint 500 funkciót lát el a szervezetben. A máj metabolizálja a hormonokat, ezért elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Zöld leveles zöldségekben gazdag, megfelelő étrenddel támogathatod a májat. Kerüld a cukrot, pékárukat és fehér lisztből készült termékeket, alkoholt és a rántott ételeket.

Fűszerek

A fűszerek és a gyógynövények nemcsak jó ízűek, hanem az antioxidánsok és tápanyagok valódi kincses bányájának is tekinthetők. A hét leghatékonyabb fűszer a gyulladásos állapotok enyhítésére a szervezetben: kurkuma, gyömbér, fahéj, cayenne -i bors, zsálya, szegfűszeg és rozmaring.

B6 -vitaminban gazdag ételek

A B6 -vitaminban gazdag ételek szintén erősen ajánlottak a progeszteronszint növelésére. Elengedhetetlen, hogy az étrendbe pisztáciát, halat, napraforgómagot, szilvát és sárgabarackot, banánt, avokádót és spenótot vezessünk be. 

A jó és a rossz koleszterin optimális aránya

A progeszteront a koleszterinből képződő pregnenolonból szintetizálják, ezért fontos, hogy elegendő koleszterint kapjunk, és biztosítsuk a megfelelő arányt a jó és a rossz koleszterin között. A legegyszerűbb módja a kortizol szabályozásának, ha olyan ételeket vezetsz be az étrendbe, mint például a diófélék, grapefruit, áfonyalé, hal és kalciumban gazdag ételek, és emellett növeled az állóképességet.

A fizikai aktivitás

A testmozgásról kimutatták, hogy jótékony hatással van a hormonrendszerre, valamint az erekre, a máj egészségére, a kortizol szintjére, és még sorolhatnánk. Ajánlott kombinálni a különböző gyakorlatokat, mint a gyaloglást, túrázást a hegyekben, súlyzós edzések, gyakorlatokat saját testsúllyal. Mindezt persze némi mértékkel.

Kerüld a műanyagokat, a konzerveket és mindent, ami nem természetes

A sok termékben található anyagok egy részéről kimutatták, hogy zavarják a hormonokat, és ugyanakkor gyulladásos állapotokat okoznak a szervezetben. Az endokrin rendszert károsító anyagok megtalálhatók a műanyagokban, konzervekben, nem ökológiai élelmiszerekben, húsban, tejtermékekben, valamint minden nem természetes tisztítószerben és kozmetikumban. Próbálj természetes és bio termékeket választani, káros anyagoktól mentesen. Kerüld a műanyagot, amennyire csak lehetséges.

Természetes étrend -kiegészítők

Mind a bél egyensúlyát, mind a hormonális egyensúlyt természetes táplálék -kiegészítőkkel is támogatni lehet.

A probiotikumok (vagy mikrobiális tenyészetek) gondoskodnak arról, hogy a jó baktériumok újra bejussanak a bélbe, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését, gondoskodnak a hormon anyagcseréről és a tápanyagok felszívódásáról, valamint biztosítják a megfelelő emésztést. 6 kiválasztott törzs mellett, amelyek támogatják a nők általános egészségét, áfonya kivonatot és D-mannózt adtunk a Her Biotic mikrobiális kultúrához, amelyek segítenek megelőzni az intim fertőzéseket és a hólyaggyulladást.

Ahogy a probiotikumok elengedhetetlenek a bél mikrobióta egyensúlyához, a Maca is elengedhetetlen a női hormonok egyensúlyához. A perui Maca egy adaptogén növény, amely évezredek óta ismert egészségügyi és egyéb előnyeiről, segít a hormonok egyensúlyában, csökkenti a stressz hatásait, növeli az energiaszintet és javítja a libidót. Legerősebb tulajdonsága, hogy adaptogén, ami azt jelenti, hogy a test igényeihez igazítja a hatását. A Her Biotic és a Maca tökéletes kombináció a női problémák és a menstruációs fájdalom enyhítésére.

Ajánljuk
background
5 Vélemény
Hormonális egyensúly csomag
Készleten
A hormonális egyensúly csomag nyugodt menstruációt, magas libidót, tiszta gondolatokat és sok energiát nyújt. A Her Biotic mikrobakultúrák 6 törzset tartalmaznak, amelyek segítenek a női problémák megoldásában. A szabályozott bélrendszer és a hormonok egyensúlyban lesznek a Maca szuperélelmiszer segítségével. A két termék fogyasztásával kevesebb női problémával fog szembesülni.
14.980 Ft 13.482 Ft Megtakarítás 1.498 Ft
Hasonló cikkek
Lehet a problémás bőr oka a bél?
Nincs olyan nő, akit az aknék, mitesszerek, pattanások stb, és a bőrön megjelenő szennyeződések nem zavarnának. Végtére is...
A mérgező bél minden súlyos betegségnek otthont ad (hogyan kell megelőzni?)
A bél egyik legfontosabb szerepe a toxinok kiválasztása. De a bél nem tudja jól elvégezni a dolgát, ha rossz étellel tölti...
IRRITÁBILIS / SZIVÁRGÓ BÉL - krónikus gyulladás és autoimmun betegségekhez vezethet
Az irritált / áteresztő bél azt jelenti, hogy a bélfal perforálódik, és így részben emésztetlen fehérjék és toxinok juthat...