Lehet a problémás bőr oka a bél?
Nincs olyan nő, akit az aknék, mitesszerek, pattanások stb, és a bőrön megjelenő szennyeződések nem zavarnának. Végtére is, a bőr, különösen az arcon, az első dolog, amit észreveszel, amikor tükörbe nézel.

De hagyjuk a kinézetet. A bőrön lévő szennyeződések különösen kellemetlenek, ha fájnak (gyulladás miatt), vagy ami még rosszabb, viszketnek. Nehéz nem reagálni a viszketésre (annak ellenére, hogy tudod, hogy ez az állapot csak súlyosbítani fogja ezt), amikor az arcod, a dekoltázsod vagy a hátad különösen erősen viszket.

És mit tehetsz, ha minden reggel új pattanás jelenik meg az arcodon?


Meglátogatod  az első drogériát, megtöltöd a kosaradat bőrápoló- és tisztító-szerekkel, és remélkedsz, hogy segíteni fog. Talán elég szerencséd volt, és olyan termékeket választottál, amelyek segítenek megnyugtatni a gyulladást és eltávolítani a szennyeződéseket. De egy idő után, talán már a jövő hónapban újra visszatértek. 

Ha te is egy ördögi körben forogsz, akkor itt az ideje, hogy elmélyedjél azon, hogy mi is történik valójában, amikor bőrproblémák jelennek meg. De előtte nézzük meg, melyek a leggyakoribb bőrproblémák és mire utalnak. 


A leggyakoribb bőrproblémák

Attól függően, hogy milyen típusú problémával küzdesz, megtudhatod, mi történik valójában a testedben. 


Akne és pattanások:

Úgy tűnik, mintha "piszkos” a bőröd. A naponta többszöri bőrtisztítás nem segít. Ez annak a jele, hogy a hormonjaid súlyos stressznek vannak kitéve, és a belek nem tudják elvégezni a feladatukat. Ha nem sikerül megszabadulni minden méregtől a bélben, akkor ez biztosan megjelenik a bőrön. Ugyanakkor a bél nagy hatással van a bőr T -sejtjeire (a bőr legmélyebb rétege, amely védelmet nyújt). 


Ekcéma:

Ez egy jelenség, amikor a fehérjék kiválasztódnak a bőrön keresztül. Az ekcéma másik elnevezése a „leaking skin”, amely közvetlenül kapcsolódik a „leaky gut” vagy a szivárgó bél szindrómához, amikor a bélben lévő “akadályok kinyílnak”, és az emésztetlen élelmiszerek nagy részecskéi (fehérjék, toxinok és egyéb anyagok) visszatérnek a véráramba. 


Rosacea:

Bizonyított, hogy szoros kapcsolat van a candida gomba és a rosacea között. A Candida a belekben él, és egyszerű cukrokból és szénhidrátokból táplálkozik. A candida túlnövekedése sok problémát okoz, például: gombás hüvelygyulladást, puffadást, kimerültséget és bőrproblémákat. 


Autoimmun bőrbetegség Psoriasis (pikkelysömör):

Mint minden autoimmun betegség, a pikkelysömör is annak a jele, hogy a test önmagát támadja. Az immunrendszer túlzott reakciója, amely nem máshol,mint a bélben van jelen. Kimutatták, hogy a nem megfelelő bélműködés befolyásolja bizonyos bőrbetegségek, például a pikkelysömör kialakulását. 

Mindezen állapotoknak közös nevezőjük van: a gyulladás. És a gyulladás a bélben kezdődik. 


Az, hogy a szépség belülről fakad, még mennyire igaz a bőrre!


Gondolj bele..

Ha túl sok édességet eszel, másnap pattanások köszöntönek.

Közvetlenül a menstruáció előtt a bőröd teli van helytelenségekkel.  

A vizsgaidőszakban vagy a munkahelyi nehéz és fontos projektek során, amikor nagy stressznek van kitéve, nemcsak az arcod van teli szennyeződésekkel, hanem a dekoltázson is megjelennek és végül úgy érzed, hogy az egész tested viszket.  

Így van? 

Minden, ami a testedben történik, megjelenik a bőrödön. Valójában ez nem szokatlan, mivel a bőr testünk leglátványosabb és legnagyobb szerve, és ezáltal megmutatja, ha valami nincs egyensúlyban.

De miért történik ez?


A bél a bőrömmel kommunikál

Ismered a szebb, napbarnított bőr otthoni trükkjét? Igyál sárgarépalevet.

 Nos, ha túl sokat iszol meg belőle, akkor a bőröd valóban narancssárga lesz, mintha túl gyakran látogatnál a szoláriumba. Tehát a sárgarépa nagyon jó vizuális megjelenítése annak, hogy a bél hogyan hat a bőrre. 

Az emésztés mellett a bélnek számos nagyon fontos funkciója van.

Az immunrendszer sejtjeinek több mint 70% -a ott él. A bélben sok minden zajlik - a hormonok szabályozottak, az ételek megemésztődnek, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódnak, és a boldogság hormonja is a bélben termelődik! Valójában a bél mikrobióta olyan fontos része a testednek, annyira, hogy második agynak is nevezik.  

A szervezetben, különösen a bélben, a baktériumoknak van főszerepe. Jóra, rosszra és semleges osztjuk őket. Sajnos a modern embereknek teljesen meg van szakítva a jó és a rossz baktériumok közötti aránya. A megszakadt kapcsolat és a rossz baktériumok túlsúlya nemcsak emésztési problémákat és rossz közérzetet okoz, hanem betegségekhez és krónikus gyulladásokhoz is vezet.


A gyulladás a bőrön található szennyeződések egyik fő oka

A szervezet gyulladásos állapota a test teljesen normális válasza a betegségekre, idegen testekre és a stresszre. Ez egy módja annak, hogy a szervezet megvédje magát a fertőzések ellen és meggyógyítsa magát.

Kétféle gyulladás létezik: akut és krónikus. Biztosan jól ismered az akut gyulladásokat, például a az orrdugulást , a rovarcsípést vagy a hólyaggyulladást, miután hideg padlón ültél.

Általában egy -két hét alatt elmúlnak, és nem okoznak problémát. 

A krónikus gyulladás a nagyobb probléma. Ezek a belső események és az egészségtelen életmód következményei.



8 tipp a gyulladásos állapotok csökkentésére a szervezetben

A gyulladás csökkentése nemcsak a bőr miatt fontos, hanem azért is, mert a krónikus gyulladás súlyos betegségekhez vezethet. Sok mindent tehetsz a gyulladás csökkentése érdekében, de következetesnek kell lenni az életmóddal és az étrend változásával. 


Egyél gyulladáscsökkentő ételeket

A harapnivalókat cseréld le gyümölcsökre vagy diófélékre, ebédre vagy vacsorára pedig a lehető leggyakrabban készíts brokkolir, avokádót, omega -3 -ban gazdag halat, zöld leveles zöldségeket vagy céklát. Emellett a kakaó és az étcsokoládé, amelyek gazdagok antioxidánsokban (de persze mértékkel), jól küzdenek a gyulladásokkal szemben is.


Távolítsd el a feldolgozott élelmiszereket az étrendből

Ha még nem tetted meg, akkor itt az ideje, hogy elbúcsúzzol a feldolgozott élelmiszerektől, a finomított szénhidrátoktól és a magas transzzsírsav tartalmú ételektől. Ide tartozik minden rántott étel, szalámi és feldolgozott hús, minden édes és szénsavas ital, valamint a pékségek harapnivalói. 


Legyél rendszeresen fizikailag aktív

Fontos a rendszeres fizikai aktivitás. Nem csak jobban fogod érezni magadat, és több lesz az energiád a napi feladatokra, a rendszeres mozgás csökkenti a stresszt és csökkenti a gyulladásos állapotokat. Sétálhatsz, elátogathatsz a közeli dombra, vagy otthon végezhetsz különböző  gyakorlatokat. Gondoskodj arról, hogy rendszeresen aktív vagy, legalább 150 percet hetente. 


Legyen minőségi alvásod minden nap

Éjszaka, amikor alszol, a tested regenerálódik és gyógyul. A stresszhormon szintje csökken, a hormonális folyamatok szabályozottak lesznek és a szervezet helyreáll. De ennek feltétele az, hogy az alvás jó minőségű és elég hosszú. A lefekvés előtti utolsó órában kerüli a stresszes híreket és a feszült filmeket, és kapcsold ki a telefont. Éjfél előtt (ha lehetséges) feküdj le, de mindenképpen elég korán ahhoz, hogy legalább 7 órát alszol. 


Búcsúzz el a rossz szokásoktól

A dohányzás és az alkohol nem tesz jót, kivéve az alkalmi kikapcsolódást (de ehhez mást is választhatsz). A számos betegség kockázata mellett 2 fő oka is van a szervezet krónikus gyulladásos betegségeinek. Tehát viszlát cigaretta és alkohol. 


Szabályozd a stresszt

A stresszhormon segít fenntartani az energiát és a koncentrációt. A kortizol segít a gyulladásos állapotok szabályozásában is, de mindez csak akkor történik, ha egyensúlyban van. Ha a kortizol túl magas, ami akkor fordul elő, ha állandó stressz alatt állsz, a gyulladásos válasz túl magas lesz. Ezért a gyulladásos állapotok csökkentése érdekében gondoskodni kell a stressz kezeléséről. Meditálj, tornázz, végezz légzőgyakorlatokat vagy menj a természetbe; találd meg azt, ami igazán ellazít, és térj ehhez vissza minden nap. 


Gondoskodj az egészséges bél mikroflóráról

Ha a rossz baktériumokból több van, mint a jóból, akkor káosz van a bélben. Ha káosz uralkodik a bélben, az azt jelenti, hogy a hormonok, a közérzet, az emésztés, az immunrendszer és természetesen a gyulladás is egyensúlyhiányban van. A fenti intézkedések mindegyikével sikeresen biztosítani fogod, hogy a bél mikroflórája ismét egyensúlyban legyen. Emellett mikrobiológiai kultúrák fogyasztásával támogathatod a jó és hasznos baktériumokat. 


Ne feledkezz meg a gyógynövényekről és a fűszerekről

A gyógynövények és a fűszerek a legtermészetesebb, de gyakran figyelmen kívül hagyott megoldások sok problémára. Ha a természet segítségével szeretnéd csökkenteni a gyulladást, akkor feltétlenül tedd az étrendbe a fokhagymát, a fekete borsot, a gyömbért és a rozmaringot, és hozzáadhatod még a kardamomot az egészséges desszerthez. Az összes gyógynövény és fűszer közül a kurkuma megbízható gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.


A kurkuma titka a kurkumin hatóanyagban rejlik, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amit több mint 10 000 biokémiai tanulmány is megerősített. Amellett, hogy sikeresen csökkenti a gyulladást a szervezetben, segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat, szabályozza a koleszterint, elősegíti az egészséges bőrt, méregteleníti a testet és javítja az agyműködést.


A kurkuma nélkülözhetetlen minden házi patikában. 



Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions



Ajánljuk
Hasonló cikkek
Hogyan károsítja (tartósan) az emésztést a stressz
Stressz. Egy szó, amit minden beszélgetésben hallhat. Erről minden egészséggel kapcsolatos cikkben olvashat. A modern élet...
IRRITÁBILIS / SZIVÁRGÓ BÉL - krónikus gyulladás és autoimmun betegségekhez vezethet
Az irritált / áteresztő bél azt jelenti, hogy a bélfal perforálódik, és így részben emésztetlen fehérjék és toxinok juthat...
A mérgező bél minden súlyos betegségnek otthont ad (hogyan kell megelőzni?)
A bél egyik legfontosabb szerepe a toxinok kiválasztása. De a bél nem tudja jól elvégezni a dolgát, ha rossz étellel tölti...