A menopauza 3 szakasza és a tünetek, amelyeket nem akar figyelmen kívül hagyni
Amikor a menopauzáról beszélünk, a legtöbb ember azt gondolja, hogy a menopauza csak egy olyan időszak, amikor elveszíti a menstruációját, és megjelenik az összes kísérő, jól ismert tünet, például a hőhullámok, a hangulatváltozások és a súlygyarapodás. Ez azonban nem egészen így van. A menopauza három fázisra osztható: korai menopauza, menopauza és posztmenopauza.

Mikor kezdődik valójában a menopauza? Sokkal hamarabb, mint gondolná. Ez egy évekig tartó folyamat. És mit is jelent valójában a menopauza?


A menopauza az az időszak, amikor egy nő befejezi a menstruációs ciklust és a termékeny időszakot. Ekkor a petefészkek leállítják az ösztrogén és a progeszteron termelését, amelyek a termékenységhez nélkülözhetetlen hormonok.


A menopauza akkor következik be természetesen, amikor egy nő elér egy bizonyos életkort. A szokásos, átlagos életkor, amikor a nők belépnek a menopauzába, kb. 50 év körüliek, de a perimenopauza sokkal korábban kezdődhet el. A menopauza azonban bizonyos műtétek vagy egészségügyi állapotok miatt "természetellenesen" is bekövetkezhet. 


Minden, amit a menopauza három szakaszáról tudni kell

Tudta, hogy a menopauza nem csak egy szakasz? Igen így van. Amint korábban említettük, a menopauza valójában három szakaszban zajlik le. Ezek a: korai menopauza vagy

perimenopauza, menopauza és posztmenopauza. Hogy e három fázis melyikében tartózkodik a hormonok állapotától és a termékenységtől függ. Annak ellenére, hogy mindhárom fázis a szervezet természetes öregedési folyamata, és ezért nem betegség, általában néhány tünet és probléma kíséri, amelyek kissé megkeseríthetik mindennapjainkat, és meglehetősen kellemetlenek lehetnek.


Korai menopauza vagy perimenopauza

A menopauza első szakaszát perimenopauzának nevezzük. Pontosabban ez egy olyan időszak, amely közvetlenül a menopauza előtt következik be. Ez az úgynevezett átmeneti időszak, hiszen még menstruálunk, de már kezdjük észrevenni az első változásokat. A szervezet lassan kezd felkészülni a menopauzára. Persze ez megint minden egyéntől függ, hiszen egyesek akár hosszú évekig a perimenopauzális fázisban is lehetnek, de észre sem veszik. Másoknál pedig egyik napról a másikba következik be. 


És általában mikor kezdődik a perimenopauza? Ez az időszak általában a 40-es évek közepén jelentkezik, és több évig is eltarthat. Akár 10 évig is! Igen, jól olvasta, akár 10 évet is tarthat, de gyakrabban beszélünk öt évről.


Tekintettel arra, hogy a perimenopauza egy átmeneti időszak, amikor a menstruáció "kissé kiszámíthatatlanná" válik, hangsúlyozni kell, hogy ez egy olyan időszak, amikor egy nő még teherbe eshet.

Mi történik valójában, és melyek a perimenopauza tünetei, az alábbiakban elmagyarázom.

A perimenopauza tünetei

Hormonális szempontból a perimenopauzális időszak azt jelenti, hogy az ösztrogén és a progeszteron termelése egyre szabálytalanabbá válik. Mindkét hormon aránya az agyunkban egyre inkább ingadozni kezd, ami azt jelenti, hogy az agy és a petefészkek közötti tényleges kommunikáció meglehetősen nehéz. Ez tükröződik a hangulaton. Hirtelen úgy tűnik számunkra, hogy a körülöttünk lévő világ megváltozott, és előfordulhat, hogy már alig ismerjük fel magunkat, vagy méginkább a reakcióinkat.

Perimenopauzában a MAO-A enzim szintje nő. Ez egy enzim, amely lebontja a szerotonint, a noradrenalint és a dopamint, és nagy szerepet játszik a depressziós rendellenességekben és a szülés utáni depresszióban. A hormonális változások gyorsan viselkedési zavarokat válthatnak ki bennünk.  


Az ingerlékenység, a szorongás és a depresszióra való hajlam tehát ennek az időszaknak a jellegzetes jelei. Ez magában foglalja a fokozott fáradtságot. Úgy érzi, hogy állandóan fáradt  és nem tud eleget aludni. Vagy energiával tele ébred fel, de ez nagyon gyorsan megváltozik. 


És az alvást említve, hadd említsem meg az egyik nagyon gyakori tüneten, ez pedig az álmatlanság, vagy az alvászavar. Az alvás nem olyan mély mint valaha, nehezen tud elaludni, vagy gyakran felébred éjszaka.

Mintha ez nem lenne elég, hogy agyunk ne működjön teljes sebességgel, még a koncentráció és a feledékenység csökkenésével is szembe kell nézni. Ennek oka részben a rossz alvás- és stresszállóság, részben pedig maguknak a hormonoknak az állapota, mivel az ösztrogénnek és a tesztoszteronnak fontos szerepe van a hangulat szabályozásában. 

A perimenopauza nagyon nyilvánvaló jele a rendszertelen menstruáció, amely kéthavonta, háromszor, majd havonta rendszeresen, majd pl. négy hónapig semmi. Maga a vérzés a szokásosnál gyengébb vagy súlyosabb lehet. 

A hőhullámok szintén jól ismert tünet. Hirtelen rendkívüli forróságot érzünk a testben, a bőr vörös lesz, forró hullán megy végig a testen. Ezek a hullámok hirtelen jönnek, és hormonális változások eredményeik, amelyek befolyásolják a testhőmérséklet szabályozásáért felelős hipotalamuszt. 

A perimenopauza idején a nők gyakran észreveszik, hogy a felesleges kilóktól nem olyan egyszerű megszabadulni. Ha még nem rég úgy tűnt, hogy a hatékony fogyáshoz elég egy kicsit mozogni és egy kicsit módosítani az étkezésen, most ez lehetetlen küldetésnek tűnik. Az történik, hogy az anyagcsere lelassul. A csonttömeg már nem olyan sűrű, és az izomtömeg csökkenni kezd. És persze, a felesleges kilók elkezdődnek a derék körül gyaporodni. Ebben az időszakban még fontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő makro- és mikro tápanyagot tartalmaz, azaz elegendő fehérjét, elegendő rostot, vitamint, ásványi anyagot és zsírt. Az intenzív kardió edzéseknél több, izomerő edzés ajánlott. 

A következő jel a szexuális vágy csökkenése. Ha már úgy gondolta, hogy a férjével van ismét gond, akkor hadd nyugtassam meg , nincs szükség az aggodalomra, a csökkent libidó oka ismét az alacsonyabb ösztrogénszintben rejlik. A nemi szervek véráramlása csökken, a hüvely szárazabb. A nedvesség hiánya és a hüvely falának elvékonyodása miatt gyakran előfordulnak húgyúti fertőzések. 

Változások a mellben is előfordulnak, amely kevésbé feszes, lágyabb lesz, csökken a térfogata.

A bőr és a haj is tükrözi a szervezet hormonális változásait. A bőr és a haj szárazabbá válik, a haj elvékonyodik, a hajhullás fokozódhat. A bőr egyszerűen már nem olyan rugalmas, ráncok és egyéb változások kezdenek megjelenni.

Hőhullám vagy szorongásos hangulat idején a felgyorsult szívverést is észlelhet. 

A csökkent véráramlás, szorongás, stressz és alváshiány gyakori fejfájáshoz vagy migrénhez vezethet.


Menopauza

A közhiedelemmel ellentétben a menopauza valójában egy nagyon rövid időszak. Ez egyszerűen csak egy egyszeri esemény, nevezetesen az utolsó menstruáció. Az érdekesség az, hogy nem tudhatjuk igazán, hogy menopauza lépett fel, amíg nem lesz vége.  

12 hónapnak kell eltelnie az utolsó menstruációtól. Ebben az időszakban a perimenopauza összes fenti tünete előfordulhat.


Posztmenopausa

A posztmenopauzáról akkor beszélünk, ha egy évben menstruáció nélkül van. A posztmenopauzában az életünk hátralévő részét töltjük.

SEGÍTSÉG!

LÉTEZIK VALAMILYEN SEGÍTSÉG A MENOPAUZA TÜNETEK ENYHÍTÉSÉRE?

A könnyebb megértésért és a szó általános használata miatt a továbbiakban csak a menopauza kifejezést fogom használni a perimenopauzával és a menopauzával kapcsolatban.


A menopauza időszakát kísérő kellemetlenségek meglehetősen megkeseríthetik az életünket, hiszen az ezt az időt kísérő tünetek nem kellemesek. Tudta, hogy a kutatások azt mutatják, hogy a nők 55% -a nem tesz semmit, hogy enyhítse a problémáit?


Nem, nincs szükség szenvedni. Vannak módok, amelyekkel segíthet.


Gyakori terápiák a menopauza idején

Orvosa hormonpótló terápiát vagy kombinált hormonterápiát írhat fel. Ez olyan hormonok pótlása, amelyeket a női test már nem termel, ill. sokkal kisebb mértékben. Segítenek enyhíteni a leggyakoribb tüneteket, például a hőhullámokat, éjszakai izzadást stb. Az is pozitív ebben, hogy csökkentik az osteoporosis kockázatát.

Azonban még mindig a hormonok, szintetikus hormonok hozzáadásáról van szó, ezért a hormonterápiát szigorú orvosi felügyelet és rendszeres ellenőrzések mellett kell elvégezni. Ugyanakkor figyelembe kell venni az esetleges mellékhatásokat is, például az emésztési problémákat, megkeményedett melleket, migrént és hangulatváltozásokat.

Ami még aggasztóbb, hogy rossz hatással van a szívre és a májra. A modern életmóddal már enélkül is meglehetősen túlterhelt májunk van.


Hasznos gyógynövények a menopauza problémáinak leküzdésére

Vannak természetes módszerek, gyógynövények, amelyek enyhíthetik a menopauza tüneteit, és alkalmasak azok nők számára, akiknek nem szabad hormonterápiához folyamodniuk vagy akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. 


10 módja annak, hogy segítsünk magunkon

A menopauza a tüneteivel és problémáival nemcsak rossz hangulatot okoz, mert megnehezíti számunkra az életet, hanem a nők ebben az időszakban jobban ki vannak téve különböző állapotoknak, mint például a csontritkulás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség. Éppen ezért különösen fontos, hogy gondoskodjunk a megelőzésről és az egészségről egyaránt.

Az említett gyógynövények mellett, amelyek rendkívül hatékonyak, magunk is sokat tehetünk az állapot javításáért és a tünetek enyhítéséért.


Egyen kalciumban és d -vitaminban gazdag ételeket

A testben bekövetkező változások kevesebb csonttömeget és ezáltal nagyobb csonttörékenységet okoznak, ezáltal növelve a csontritkulás kockázatát. A kalcium és a D -vitamin közvetlenül kapcsolódnak a csontok egészségéhez, ezért ügyelnünk kell arra, hogy mindkettőből elegendő legyen.

Zöld leveles zöldségek, mint pl. a kelkáposzta és a spenót jó, növényi kalciumforrások. Szintén a tofu, a bab és a brokkoli. A tejben, tejtermékekben, joghurtokban és szardíniafélékben is megtalálható.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet többnyire a naptól nyernek. Néhányan olyan ételekkel is, mint a zsíros hal, tojás, tőkehalmáj olaj és más, D -vitaminnal dúsított ételek.

Ennek ellenére nehéz kielégíteni a szervezet D -vitamin -szükségleteit egész évben, ezért ajánlott a D3 -vitamint tartalmazó étrend -kiegészítők szedése is. 


Vessen véget a rossz szokásoknak

Ha még nem sikerült, akkor itt az ideje, hogy abbahagyja a dohányzást és leszokjon, vagy legalább csökkentse az alkoholfogyasztást. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is fokozza a menopauza kellemetlen tüneteit. A koffeinről is ismert, hogy kellemetlen tüneteket vált ki, ezért tanácsos lehet a szokásos kávéról a koffeinmentes kávéra váltani. Még jobb lenne, ha valamilyen gyógyteával helyettesíti a tünetek enyhítésére.


Legyen egészséges súlya

A menopauza során az anyagcsere lelassul, és a felesleges kilók a legnagyobb könnyedséggel kezdenek felhalmozódni. Lehetőleg a has környékén, ami a hormonális változásoknak köszönhető.

Annak ellenére, hogy ezekkel a változásokkal a fogyás és az egészséges testsúly megtartása nagy kihívást jelenthet, ez nagyon fontos, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A has körüli zsírfelesleg azonban a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezője.


Változtasson az életmódon

Itt az ideje, hogy újra felfedezze a jóga és a meditáció minden előnyét. A nők szeretnek mindenkit előtérbe helyezni. Gondoskodunk a családról, a gyerekekről, a férjről, a munkáról, a háztartásról stb. Ebben az időszakban még fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg magunkról, és szánjunk időt az „ellen feltöltésére”. Így kezeljük az ingerlékenységet és a stresszt. Jobb lesz az alvás, kevésbé leszünk fáradtak, és könnyebb lesz átvészelni a menopauza kiszámíthatatlan hullámait. 


Legyen rendszeresen fizikailag aktív

Nem kell maratonokat futni, sőt, a hosszú, kardió edzések sem jó választás, mivel megemelhetik a kortizol szintjét és megterhelhetik a szervezetet. Ezzel szemben mérsékelt súlyzós edzés ajánlott. Ez a fajta gyakorlat segít fenntartani az izomtömeget és csökkenti a csontritkulást okozó tényezőket. Ugyanakkor a súlyzós edzés valójában felgyorsíthatja a pulzusát, és ezáltal a zsírégetést. Hangsúlyozni kell azonban, hogy mennyire fontos, hogy az ilyen gyakorlatokat helyesen hajtsa végre, mert különben gyorsan előfordulhat néhány nem kívánt sérülés.

A rendszeres testmozgás jobb alvást és hangulatjavítást eredményez. Természetesen segít az egészséges testsúly fenntartásában is.


Fogyasszon fehérjében gazdag ételeket

Ügyeljen arra, hogy minden étkezéskor fogyasszon fehérjét. A fehérjében gazdag ételek kulcsfontosságúak az izomtömeg fenntartásához. A test több kalóriát fogyaszt a fehérje emésztéséhez, mint pl. egyszerű szénhidrátokhoz és később lesz ismét éhes. 

Tudta, hogy a hajhullást a fehérjehiány is okozhatja?

A menopauza idején, amikor a hajunk már kezd ritkulni jó, ha különös figyelmet fordítunk az étrendre, és biztosítjuk a megfelelő fehérjebevitelt.

Csökkentse a cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását

A cukor és a feldolgozott élelmiszerek rendkívül nagy tényezői a tünetek súlyosbodásának. Az ilyen étrend nagy ingadozásokat okoz a vércukorszintben. Ennek eredményeként ingerlékenyek vagyunk, és nagyobb a valószínűsége a depresszió kialakulásának is.

Édesség helyett inkább gyümölcsökkel kényeztesse magát. Így egyszerre gondoskodik a rost, vitaminok és ásványi anyagok beviteléről.


Egyen fitoösztrogénekben gazdag ételeket

A fitoösztrogének egyes növényekben jelenlévő vegyületek, olyan élelmiszerek, amelyek utánozzák az ösztrogén hatását a szervezetben. Éppen az ázsiaiak étrendjében található magas fitoösztrogén -tartalom miatt ezeknek sokkal kevesebb problémája van a hőhullámokkal, mint a nyugati világ nőinek. A fitoösztrogénekben gazdag élelmiszerek főleg a szója és termékei, mint pl. tempeh és tofu. A fitoösztrogének megtalálhatók a lenmagban, a szezámmagban és a babban is.


Igyon elegendő vizet

A nők szárazságát (bőr, hüvely, haj) a menopauza idején az alacsonyabb ösztrogénszint okozza. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával biztosítjuk a test hidratáltságát, csökkentjük a puffadást és telítettségérzetet biztosítunk, ezáltal könnyebben szabályozhatjuk a testsúlyt. Ezenkívül az anyagcserét is beindítjuk.


Fogyasszon természetes étrend -kiegészítőket

Miért szenvednénk, hogy mindezek a kellemetlen tünetek tönkretegyék az életünket, ha eléggé enyhíthetjük őket. És ezt természetes módon.

A bevált, természetes és minőségi táplálékkiegészítőkkel sokat segíthetünk magunkon.

Az összes leghatékonyabb növényt és gyógynövényt, amelyek segítenek a hormonok szabályozásában és a menopauza tüneteinek enyhítésében, egyesítettem Menowell kapszulákba. Segítenek helyreállítani a hormonális egyensúlyt a szervezetben, és ugyanakkor támogatják mind a 3 támogató szervet (máj, mellékvese és belek), amelyek támogatása különösen fontosak a menopauza idején.

A Menowellnek nincs mellékhatása, és teljesen természetes módon enyhíti a menopauza tüneteit.



https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions
https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/01/10/peri.menopause/
https://www.webmd.com/women/features/soy-hot-flashes#1
https://draxe.com/health/perimenopause-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.rxlist.com/5-htp/supplements.htm
https://www.healthline.com/health/dong-quai-ancient-mystery#benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1608/griffonia-simplicifolia
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root#health-claims
https://www.franciscanhealth.org/news-and-events/news/first-signs-perimenopause
https://www.healthline.com/health/menopause#diagnosis

Ajánljuk
background
94 Vélemény
MenoWell
60 KAPSZULA
Készleten

Készleten / 1 Hónapra Elég / **306,33Ft ** Naponta

A Menowell gyógynövényeken és természetes kivonatokon alapuló étrend-kiegészítő, amely javítja a nők jólétét a menopauza három szakaszában. Segít a hormonok szabályozásában, csökkenti a hőhullámokat, szabályozza a hangulatváltozásokat és csökkenti az oszteoporózis kockázatát.

9.190 Ft
Hasonló cikkek
A mérgező bél minden súlyos betegségnek otthont ad (hogyan kell megelőzni?)
A bél egyik legfontosabb szerepe a toxinok kiválasztása. De a bél nem tudja jól elvégezni a dolgát, ha rossz étellel tölti...
Hogyan károsítja (tartósan) az emésztést a stressz
Stressz. Egy szó, amit minden beszélgetésben hallhat. Erről minden egészséggel kapcsolatos cikkben olvashat. A modern élet...
IRRITÁBILIS / SZIVÁRGÓ BÉL - krónikus gyulladás és autoimmun betegségekhez vezethet
Az irritált / áteresztő bél azt jelenti, hogy a bélfal perforálódik, és így részben emésztetlen fehérjék és toxinok juthat...