De amikor a bélrendszerről és a probiotikumokról van szó, gyakran felmerül az aggodalom, hogy a probiotikus joghurtok, kefir, káposzta és más, mikrobiális kultúrákban gazdag élelmiszerek fogyasztása elegendő-e a bélmikrobióta szabályozásához.
És igazán mi isa jobb; a probiotikus ételek vagy probiotikumok kapszulában?
Kezdjük az elején...
A fenti kérdés megválaszolása előtt szeretnék bővebben mesélni a bél mikrobiótájáról és a probiotikumok hatásáról.
A testtömegnek 1-3 %-át a bélrendszerben lévő baktériumok teszik ki
Tudod, mi a közös a korallzátonyokban, az esőerdőkben, a sivatagban és a bélben?
Mindegyik környezetnek megvan a maga egyedi ökoszisztémája, olyan élőlények közösségével, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással és a fizikai környezetükkel.
A bélrendszered sem kivétel. A bélmikrobióta az emberi szervezet legnagyobb szimbiotikus ökoszisztémája. Baktériumokból, gombákból és vírusokból áll, ezek rajtad, benned és körülötted élnek.
Amikor a bél mikrobiómáról beszélünk, akkor a vastagbélben élő baktériumokra gondolunk. 5000x is van belőlük a hosszú emésztőrendszered nyálkahártyáján, akárcsak a bolygónkon élő emberek. Ezekkel a mikrobákkal együtt élünk és fejlődünk évezredek óta. Az ujjlenyomathoz hasonlóan a bél mikrobióta is egyedi.
A bél mikrobiom szerepe
A bélrendszerben élő mikrobák nagyon fontos feladatokat látnak el, amelyek nélkül az egészség és a jó közérzet hiányában szenvednénk.
Vessünk egy pillantást a „jó baktériumok” fontosságára:
Emésztés:
A bélben élő mikrobák különféle enzimeket (egy fehérjetípust) termelnek, amelyek segítenek megemészteni az ételt. Többek között segíthetnek nekünk a laktóz vagy a glutén lebontásában.
Első védelmi vonal:
a bél egyfajta katonaként képzelhető el felemelt pajzsokkal és kinyújtott kardokkal. A bélben lévő mikrobák védelmet jelentenek a környezetből származó káros baktériumok és toxinok ellen.
Energiaszint:
A bél mikrobiális kultúrák egyes törzsei B-vitamint termelhetnek, és ezekről ismert, hogy elősegítik az energiaszint emelését. Emellett a bél az emésztést is segíti, ami azt jelenti, hogy az emésztés és a tápanyagok felszívódása révén segít energiához jutni.
Immunrendszer:
Az immunrendszer 70%-a a bélben található. A mikrobiom segít szabályozni az immunválaszokat, de csak akkor, ha a bélben lévő baktériumok egyensúlya a jó oldalon van.
A bőr egészsége:
Ha a bélmikrobióta elpusztul, gyulladások kezdenek megjelenni a szervezetben. Mivel a bőr a legnagyobb szervünk, a gyulladás szennyeződések, pattanások és aknék formájában is megnyilvánulnak az arcon vagy a test más részein.
Mentális egészség:
A bélrendszer és az agy közötti kapcsolat feltárása egyre népszerűbb a kutatók körében. Egyelőre már tudjuk, hogy ez a két test kommunikál egymással. Az egészséges bélmikrobióta rendkívül fontos a jó közérzethez, és fordítva, a stressz és az aggodalmak negatívan befolyásolhatják az emésztést.
Most már tudod, miért olyan fontos az egészséges bélrendszer, és hogy a baktériumok és más mikrobák teszik olyan fontossá az egészségedet és jólétedet.
De ha a baktériumok már jelen vannak a bélrendszerben, akkor miért beszélnek annyit a probiotikumok használatáról? És egyáltalán mik azok a probiotikumok?
Élő mikroorganizmusok, amelyek fenntartják a rendet a bélben
A probiotikumok élő, a szervezet számára hasznos mikroorganizmusok csoportja.
Ezek a mikroorganizmusok, a jó baktériumok, ahogy gyakran nevezzük őket, számos folyamatért felelősek a szervezetben. Ezekközül:
▫️ B12-vitamin és K-vitamin termelése;
▫️ a rossz organizmusok működésének kiirtása;
▫️ a rossz, káros baktériumokat elpusztító enzimek termelése;
▫️ az immunrendszer működését támogató IgA és T-sejtek szekréciójának szimulációja.
Mindemellett gondoskodnak a rendszeres emésztésről és a tápanyagok jó felszívódásáról, melyek mind jelentős hatással vannak a közérzetére.
A probiotikumoknak azonban élelmiszerre van szükségük ahhoz, hogy elvégezhessék a munkájukat. Növekedésüket és aktivitásukat a prebiotikumok serkentik. Ezek olyan rostok, amelyeket nem bontanak le a gyomorenzimek, és nem szívódnak fel a vékonybélben. Csak bizonyos, egészségünkre jótékony mikroorganizmusok bontják le őket. Megtalálhatóak a hagymában, a fokhagymában, a spárgában, a brokkoliban, a banánban, a burgonyában, a rizsben,a mézben, a kelkáposztában és a karfiolban.
Ha néhány évtizeddel ezelőtt még semmit sem tudtak a probiotikumok (nem beszélve a prebiotikumok) adagolásáról, ma már szinte szükségszerű. Miért?
A modern életmód a bélflóra egyensúly hiányát okozza
Számos oka van annak, hogy a bélben felborul a jó és rossz baktériumok egyensúlya:
▫️ monoton táplálkozás;
▫️ prebiotikumok hiánya;
▫️ túl gyakori cukor- és feldolgozott élelmiszer-fogyasztás;
▫️ túl gyakori antibiotikum kezelés;
▫️ túlzott mennyiségű kávé, valamint édes és szénsavas italok fogyasztása;
▫️ minőségi alvás hiánya;
▫️ rossz szokások (alkoholfogyasztás és dohányzás) és
▫️ stressz.
A fenti okok mindegyikének közös nevezője a modern életmód, amely arra kényszeríti az embert, hogy állandóan kapkodj, nincs időd sem enni, sem aludni, és ezzel párhuzamosan magasabb a stressz szinted és gyengül az immunrendszered.
Ha szeretnéd rendbe tenni a bélrendszered, akkor jó baktériumokkal kell erősíteni. Ezeket kétféleképpen juttathatod el a bélrendszerhez; több probiotikumban gazdag étel étlapra helyezésével vagy a probiotikumok kiválasztásával étrend-kiegészítő formájában.
De mi a hatékonyabb? Miért érdemes még probiotikumot kapszulában is enni, ha számos olyan élelmiszer létezik, amelyek természetesen gazdagok probiotikumokban?
A fermentált ételek más tápanyagokban is gazdagok
Kezdjük a természetesen jelenlévő probiotikumokat tartalmazó ételekkel:
▫️ kefir,
▫️ joghurt,
▫️ kombucha,
▫️ fermentált zöldségek,
▫️ almaecet
▫️ savanyú káposzta és
▫️ kimchi.
De nem csak a mikroba kultúrák tartalma teszi ezeket az élelmiszereket egészségessé.
Sok más tápanyagot is tartalmaznak, a fehérjétől, rostokon át egészen a vitaminokig és ásványi anyagokig. Ezért erősen ajánlott az erjesztett élelmiszerek étrendbe helyezése.
Egyes étrend-kiegészítőkkel összehasonlítva (ez az egyik dolog, amire oda kell figyelni!) az élelmiszerekben több probiotikus törzs is lehet.
Ezenkívül a probiotikumokban természetesen gazdag ételek fogyasztása számos egyéb előnnyel is jár:
▫️ ezen ételek fogyasztása hozzájárul a változatos étrendhez;
▫️ a kombucha helyettesítheti más édes vagy szénsavas italok fogyasztását;
▫️ a fermentált élelmiszerek gyakran beszerezhetők egy közeli farmon a helyi élelmiszertermelés támogatására.
Nem minden fermentált élelmiszer tartalmaz élő baktériumokat
A fermentált élelmiszerek minden előnye és jó tulajdonsága ellenére egy nagyon fontos problémájuk lehet.
Hadd magyarázzam ...
Ha azt akarod, hogy a bélben lévő mikrobiális kultúrák elvégezzék a feladatukat, akkor az első feltétel, hogy létezniük kell az élelmiszerben. Ennél még fontosabb, hogy élve eljutnak a bélbe.
A baktériumok életképességét befolyásolja az élelmiszerek feldolgozása és tárolása, valamint a hosszú emésztőrendszer a bélig.
Ezért a fermentált élelmiszerek kiválasztásakor segíts a következő tippekkel:
▫️ joghurt vásárlásakor ügyelj arra, hogy valóban élő vagy aktív kultúrák legyenek benne. Ezt fel van tüntetve a csomagoláson;
▫️ válassz nem pasztőrözött élelmiszereket, mivel a pasztőrözés folyamata elpusztítja a baktériumokat;
▫️ ha valami savanyú, az nem jelenti azt, hogy fermentált.
Mivel a mikrobiológiai tenyészetek életképessége, minősége és száma nem teljesen pontos meghatŕozható, a probiotikumok alkalmazásának más lehetőségei is elkezdtek megjelenni.
Milyen előnyei (és lehetséges hátrányai) vannak a probiotikumoknak étrend-kiegészítő formájában?
A probiotikumok kapszulában történő fogyasztásának 3 előnye
A mikrobiológiai tenyészetek típusának és számának ellenőrzése
A törzsek típusa és a mikrobatenyészetek száma étrend-kiegészítőkkel könnyebben szabályozható. Ezenkívül a probiotikumok kiválasztását igényeidhez vagy problémáidhoz igazolhatod az alapján, hogy mely törzseket tartalmaz.
Nagyobb probiotikus sokféleség
A kapszulákban lévő probiotikumok gyakran több különböző törzs keverékét tartalmazzák, lehetővé téve, hogy holisztikusabban támogasd az egészséget és a jólétet.
Allergén és édesítőszer mentes
Sok probiotikum kapszulában manapság allergének és édesítőszerek hozzáadása nélkül is elérhetők, így mindenki számára egyszerű a napi rutinba helyezése. Ezenkívül a joghurtban, a kombuchában vagy a kefirben hozzáadott cukrok vagy édesítőszerek akadályozhatják a mikrobakultúrák működését. A cukor felborítja a jótékony baktériumok egyensúlyát a bélben.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot?
Nagyon sok a probiotikus törzs, ez az egyik “oka” annak, hogy egyre több a probiotikum étrend-kiegészítő formájában a piacon. A választásnál ezért fontos, hogy figyelmesen olvasd el a leírást, és hogy helyesen döntsd el, hogy a kiválasztott probiotikumok valóban alkalmasak-e a problémáidra.
A törzsek megfelelősége mellett 3 fontos tényezőt fontos figyelembe venni a választáskor:
Bakteriális életképesség
Ahogy néhány bekezdéssel ezelőtt mondtam, ahhoz, hogy a jó baktériumok elvégezhessék a munkájukat, fontos, hogy élve bejussanak a bélbe. Bár kiegészítőkkel könnyebb ellenőrizni a mikrobatenyészetek számát, típusát és minőségét, ez nem garantálja, hogy a baktériumok addig élnek, amíg el nem fogyasztod a dobozban lévő utolsó kapszulát.
Kapszulahéj, amely megvédi a mikrobatenyészeteket a gyomorsavtól
A probiotikumok kapszula formájában történő szedésekor a legnagyobb probléma az, hogy a kapszula már a gyomorban lebomlik. Ugyanis a gyomorsav rendkívül erős, és amikor a mikrobiológiai tenyészetek már nem védettek, mennyiségük és minőségük a célpontig csökken. Mindig ügyelj arra, hogy a probiotikumok olyan kapszulákban legyenek, amelyek "túlélik" a gyomron keresztül vezető utat, így elevenen és munkára készen juttatja el a mikroba kultúrákat a bélbe.
Prebiotikus tartalom
Említettem neked a prebiotikumokat, a mikroba kultúrákhoz való élelmiszereket a blog elején. Nélkülük a mikroorganizmusok nem tudják ellátni a munkájukat, mivel a prebiotikumok teszik lehetővé számukra a növekedést és az aktív működést. Ha nem eszel belőlük eleget étellel, különösen fontos, hogy olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amely a mikrobiológiai tenyészetek keveréke mellett prebiotikumok keverékét is tartalmaz.
Az étrend-kiegészítők készítésekor számunkra a minőség az első, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a probiotikus étrend-kiegészítők elkészítésére. A legnagyobb megerősítés, hogy probiotikumaink jól végzik munkájukat, az elégedett vásárlók történetei.
Minek tulajdonítható az Unibiotic mikrobiológiai kultúrák hatékonysága?
▫️ nem kórokozó Saccharomyces Boulardii élesztőgomba, amely probiotikusan hat, segít elpusztítani a candida, rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és serkenti az immunrendszert;
▫️ 4 mikrobiológiai tenyészet keverékei;
▫️ prebiotikumok keverékei (oligoszacharidok és növényi inulin), amelyek a probiotikumok táplálékai;
▫️ egy speciális kapszulahéj, amely megvédi a probiotikumokat és életben tartja őket egészen a bélrendszerig.
A látható és tartós eredmény érdekében a mikrobiológiai tenyészeteket (bármilyen formában) rendszeresen, legalább 3 hónapig kell fogyasztani.
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/how-do-probiotics-work
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/what-are-probiotics
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/in-depth/gut-health/gut-health-facts
https://www.nordic.com/healthy-science/is-it-better-to-eat-probiotic-foods-or-take-a-probiotic-supplement
https://healthandperformancecollective.com/probiotic-supplements-vs-probiotic-food/