Elég a probiotikus ételek fogyasztása az egészséges bélrendszer fenntartásához?
Ma már nem kétséges, hogy az egészséges bélflóra gondozása az erős immunrendszer, a rendezett emésztés, a tiszta gondolatok és a jó tápanyagfelvétel feltétele.

De amikor a bélrendszerről és a probiotikumokról van szó, gyakran felmerül az aggodalom, hogy a probiotikus joghurtok, kefir, káposzta és más, mikrobiális kultúrákban gazdag élelmiszerek fogyasztása elegendő-e a bélmikrobióta szabályozásához.

És igazán mi isa jobb; a probiotikus ételek vagy probiotikumok kapszulában?

Kezdjük az elején...

A fenti kérdés megválaszolása előtt szeretnék bővebben mesélni a bél mikrobiótájáról és a probiotikumok hatásáról.

A testtömegnek 1-3 %-át a bélrendszerben lévő baktériumok teszik ki

 

Tudod, mi a közös a korallzátonyokban, az esőerdőkben, a sivatagban és a bélben? 

Mindegyik környezetnek megvan a maga egyedi ökoszisztémája, olyan élőlények közösségével, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással és a fizikai környezetükkel.

A bélrendszered sem kivétel. A bélmikrobióta az emberi szervezet legnagyobb szimbiotikus ökoszisztémája. Baktériumokból, gombákból és vírusokból áll, ezek rajtad, benned és körülötted élnek.


Amikor a bél mikrobiómáról beszélünk, akkor a vastagbélben élő baktériumokra gondolunk. 5000x is van belőlük a hosszú emésztőrendszered nyálkahártyáján, akárcsak a bolygónkon élő emberek. Ezekkel a mikrobákkal együtt élünk és fejlődünk évezredek óta. Az ujjlenyomathoz hasonlóan a bél mikrobióta is egyedi.



A bél mikrobiom szerepe

A bélrendszerben élő mikrobák nagyon fontos feladatokat látnak el, amelyek nélkül az egészség és a jó közérzet hiányában szenvednénk. 

Vessünk egy pillantást a „jó baktériumok” fontosságára:

Emésztés:

A bélben élő mikrobák különféle enzimeket (egy fehérjetípust) termelnek, amelyek segítenek megemészteni az ételt. Többek között segíthetnek nekünk a laktóz vagy a glutén lebontásában.

Első védelmi vonal:

a bél egyfajta katonaként képzelhető el felemelt pajzsokkal és kinyújtott kardokkal. A bélben lévő mikrobák védelmet jelentenek a környezetből származó káros baktériumok és toxinok ellen.

Energiaszint:

A bél mikrobiális kultúrák egyes törzsei B-vitamint termelhetnek, és ezekről ismert, hogy elősegítik az energiaszint emelését. Emellett a bél az emésztést is segíti, ami azt jelenti, hogy az emésztés és a tápanyagok felszívódása révén segít energiához jutni.

Immunrendszer:

Az immunrendszer 70%-a a bélben található. A mikrobiom segít szabályozni az immunválaszokat, de csak akkor, ha a bélben lévő baktériumok egyensúlya a jó oldalon van.

A bőr egészsége:

Ha a bélmikrobióta elpusztul, gyulladások kezdenek megjelenni a szervezetben. Mivel a bőr a legnagyobb szervünk, a gyulladás szennyeződések, pattanások és aknék formájában is megnyilvánulnak az arcon vagy a test más részein.

Mentális egészség:

A bélrendszer és az agy közötti kapcsolat feltárása egyre népszerűbb a kutatók körében. Egyelőre már tudjuk, hogy ez a két test kommunikál egymással. Az egészséges bélmikrobióta rendkívül fontos a jó közérzethez, és fordítva, a stressz és az aggodalmak negatívan befolyásolhatják az emésztést.


Most már tudod, miért olyan fontos az egészséges bélrendszer, és hogy a baktériumok és más mikrobák teszik olyan fontossá az egészségedet és jólétedet.  


De ha a baktériumok már jelen vannak a bélrendszerben, akkor miért beszélnek annyit a probiotikumok használatáról? És egyáltalán mik azok a probiotikumok?

Élő mikroorganizmusok, amelyek fenntartják a rendet a bélben

 

A probiotikumok élő, a szervezet számára hasznos mikroorganizmusok csoportja. 

Ezek a mikroorganizmusok, a jó baktériumok, ahogy gyakran nevezzük őket, számos folyamatért felelősek a szervezetben. Ezekközül:  

▫️ B12-vitamin és K-vitamin termelése;

▫️ a rossz organizmusok működésének kiirtása;

▫️ a rossz, káros baktériumokat elpusztító enzimek termelése; 

▫️ az immunrendszer működését támogató IgA és T-sejtek szekréciójának szimulációja. 

Mindemellett gondoskodnak a rendszeres emésztésről és a tápanyagok jó felszívódásáról, melyek mind jelentős hatással vannak a közérzetére.

A probiotikumoknak azonban élelmiszerre van szükségük ahhoz, hogy elvégezhessék a munkájukat. Növekedésüket és aktivitásukat a prebiotikumok serkentik. Ezek olyan rostok, amelyeket nem bontanak le a gyomorenzimek, és nem szívódnak fel a vékonybélben. Csak bizonyos, egészségünkre jótékony mikroorganizmusok bontják le őket. Megtalálhatóak a hagymában, a fokhagymában, a spárgában, a brokkoliban, a banánban, a burgonyában, a rizsben,a mézben, a kelkáposztában és a karfiolban.

Ha néhány évtizeddel ezelőtt még semmit sem tudtak a probiotikumok (nem beszélve a prebiotikumok) adagolásáról, ma már szinte szükségszerű. Miért? 

A modern életmód a bélflóra egyensúly hiányát okozza 


Számos oka van annak, hogy a bélben felborul a jó és rossz baktériumok egyensúlya:

▫️ monoton táplálkozás; 
▫️ prebiotikumok hiánya; 
▫️ túl gyakori cukor- és feldolgozott élelmiszer-fogyasztás;
▫️ túl gyakori antibiotikum kezelés;
▫️ túlzott mennyiségű kávé, valamint édes és szénsavas italok fogyasztása;
▫️ minőségi alvás hiánya;
▫️ rossz szokások (alkoholfogyasztás és dohányzás) és
▫️ stressz. 

A fenti okok mindegyikének közös nevezője a modern életmód, amely arra kényszeríti az embert, hogy állandóan kapkodj, nincs időd sem enni, sem aludni, és ezzel párhuzamosan magasabb a stressz szinted és gyengül az  immunrendszered.


Ha szeretnéd rendbe tenni a bélrendszered, akkor jó baktériumokkal kell erősíteni. Ezeket kétféleképpen juttathatod el a bélrendszerhez; több probiotikumban gazdag étel étlapra helyezésével vagy a probiotikumok kiválasztásával étrend-kiegészítő formájában.


De mi a hatékonyabb? Miért érdemes még probiotikumot kapszulában is enni, ha számos olyan élelmiszer létezik, amelyek természetesen gazdagok probiotikumokban?

A fermentált ételek más tápanyagokban is gazdagok

Kezdjük a természetesen jelenlévő probiotikumokat tartalmazó ételekkel:

▫️ kefir,
▫️ joghurt,
▫️ kombucha,
▫️ fermentált zöldségek,
▫️ almaecet
▫️ savanyú káposzta és
▫️ kimchi. 

De nem csak a mikroba kultúrák tartalma teszi ezeket az élelmiszereket egészségessé.

Sok más tápanyagot is tartalmaznak, a fehérjétől, rostokon át egészen a vitaminokig és ásványi anyagokig. Ezért erősen ajánlott az erjesztett élelmiszerek étrendbe helyezése. 

Egyes étrend-kiegészítőkkel összehasonlítva (ez az egyik dolog, amire oda kell figyelni!) az élelmiszerekben több probiotikus törzs is lehet.

Ezenkívül a probiotikumokban természetesen gazdag ételek fogyasztása számos egyéb előnnyel is jár:

▫️ ezen ételek fogyasztása hozzájárul a változatos étrendhez;
▫️ a kombucha helyettesítheti más édes vagy szénsavas italok fogyasztását; 
▫️ a fermentált élelmiszerek gyakran beszerezhetők egy közeli farmon a helyi élelmiszertermelés támogatására. 

Nem minden fermentált élelmiszer tartalmaz élő baktériumokat

A fermentált élelmiszerek minden előnye és jó tulajdonsága ellenére egy nagyon fontos problémájuk lehet.

Hadd magyarázzam ...

Ha azt akarod, hogy a bélben lévő mikrobiális kultúrák elvégezzék a feladatukat, akkor az első feltétel, hogy létezniük kell az élelmiszerben. Ennél még fontosabb, hogy élve eljutnak a bélbe.

A baktériumok életképességét befolyásolja az élelmiszerek feldolgozása és tárolása, valamint a hosszú emésztőrendszer a bélig.

Ezért a fermentált élelmiszerek kiválasztásakor segíts a következő tippekkel:

▫️  joghurt vásárlásakor ügyelj arra, hogy valóban élő vagy aktív kultúrák legyenek benne. Ezt fel van tüntetve a csomagoláson;
▫️ válassz nem pasztőrözött élelmiszereket, mivel a pasztőrözés folyamata elpusztítja a baktériumokat; 
▫️ ha valami savanyú, az nem jelenti azt, hogy fermentált. 


Mivel a mikrobiológiai tenyészetek életképessége, minősége és száma nem teljesen pontos meghatŕozható, a probiotikumok alkalmazásának más lehetőségei is elkezdtek megjelenni.

Milyen előnyei (és lehetséges hátrányai) vannak a probiotikumoknak étrend-kiegészítő formájában?

A probiotikumok kapszulában történő fogyasztásának 3 előnye


A mikrobiológiai tenyészetek típusának és számának ellenőrzése

A törzsek típusa és a mikrobatenyészetek száma étrend-kiegészítőkkel könnyebben szabályozható. Ezenkívül a probiotikumok kiválasztását igényeidhez vagy problémáidhoz igazolhatod az alapján, hogy mely törzseket tartalmaz.

Nagyobb probiotikus sokféleség

A kapszulákban lévő probiotikumok gyakran több különböző törzs keverékét tartalmazzák, lehetővé téve, hogy holisztikusabban támogasd az egészséget és a jólétet. 

Allergén és édesítőszer mentes

Sok probiotikum kapszulában manapság allergének és édesítőszerek hozzáadása nélkül is elérhetők, így mindenki számára egyszerű a napi rutinba helyezése. Ezenkívül a joghurtban, a kombuchában vagy a kefirben hozzáadott cukrok vagy édesítőszerek akadályozhatják a mikrobakultúrák működését. A cukor felborítja a jótékony baktériumok egyensúlyát a bélben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot?

Nagyon sok a probiotikus törzs, ez az egyik “oka” annak, hogy egyre több a probiotikum étrend-kiegészítő formájában a piacon. A választásnál ezért fontos, hogy figyelmesen olvasd el a leírást, és hogy helyesen döntsd el, hogy a kiválasztott probiotikumok valóban alkalmasak-e a problémáidra. 

 


A törzsek megfelelősége mellett 3 fontos tényezőt fontos figyelembe venni a választáskor:

Bakteriális életképesség

Ahogy néhány bekezdéssel ezelőtt mondtam, ahhoz, hogy a jó baktériumok elvégezhessék a munkájukat, fontos, hogy élve bejussanak a bélbe. Bár kiegészítőkkel könnyebb ellenőrizni a mikrobatenyészetek számát, típusát és minőségét, ez nem garantálja, hogy a baktériumok addig élnek, amíg el nem fogyasztod a dobozban lévő utolsó kapszulát.

Kapszulahéj, amely megvédi a mikrobatenyészeteket a gyomorsavtól

A probiotikumok kapszula formájában történő szedésekor a legnagyobb probléma az, hogy a kapszula már a gyomorban lebomlik. Ugyanis a gyomorsav rendkívül erős, és amikor a mikrobiológiai tenyészetek már nem védettek, mennyiségük és minőségük a célpontig csökken. Mindig ügyelj arra, hogy a probiotikumok olyan kapszulákban legyenek, amelyek "túlélik" a gyomron keresztül vezető utat, így elevenen és munkára készen juttatja el a mikroba kultúrákat a bélbe.

Prebiotikus tartalom

Említettem neked a prebiotikumokat, a mikroba kultúrákhoz való élelmiszereket a blog elején. Nélkülük a mikroorganizmusok nem tudják ellátni a munkájukat, mivel a prebiotikumok teszik lehetővé számukra a növekedést és az aktív működést. Ha nem eszel belőlük eleget étellel, különösen fontos, hogy olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amely a mikrobiológiai tenyészetek keveréke mellett prebiotikumok keverékét is tartalmaz. 


Az étrend-kiegészítők készítésekor számunkra a minőség az első, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a probiotikus étrend-kiegészítők elkészítésére. A legnagyobb megerősítés, hogy probiotikumaink jól végzik munkájukat, az elégedett vásárlók történetei.

Minek tulajdonítható az Unibiotic mikrobiológiai kultúrák hatékonysága?


▫️ nem kórokozó Saccharomyces Boulardii élesztőgomba, amely probiotikusan hat, segít elpusztítani a candida, rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és serkenti az immunrendszert; 
▫️ 4 mikrobiológiai tenyészet keverékei; 

▫️ prebiotikumok keverékei (oligoszacharidok és növényi inulin), amelyek a probiotikumok táplálékai; 
▫️ egy speciális kapszulahéj, amely megvédi a probiotikumokat és életben tartja őket egészen a bélrendszerig. 

A látható és tartós eredmény érdekében a mikrobiológiai tenyészeteket (bármilyen formában) rendszeresen, legalább 3 hónapig kell fogyasztani.



https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/how-do-probiotics-work
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/what-are-probiotics
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/in-depth/gut-health/gut-health-facts
https://www.nordic.com/healthy-science/is-it-better-to-eat-probiotic-foods-or-take-a-probiotic-supplement
https://healthandperformancecollective.com/probiotic-supplements-vs-probiotic-food/



 



Ajánljuk
background
6 Vélemény
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283 Ft ** naponta

Az Unibiotic Saccharomyces Boulardii mikrobiális kultúrák, FS2-60 frukto-oligoszacharidok és növényi inulin keveréke, amely kedvez a bél mikrobióta egyensúlyának. Ideális étrend-kiegészítő az emésztés javítására, a hasmenés, a puffadás és a hasi problémák megelőzésére és leküzdésére. Ezenkívül gátolja a patogén mikroorganizmusok szaporodását, mint például: a Candida és a Salmonella.

8.490 Ft
Hasonló cikkek
Az 5 legjobb D-vitaminban gazdag élelmiszer (+ miért olyan fontos ez a vitamin)
A D-vitamin hiánya valódi egészségügyi problémává vált hazánkban és világszerte is.
A mérgező bél minden súlyos betegségnek otthont ad (hogyan kell megelőzni?)
A bél egyik legfontosabb szerepe a toxinok kiválasztása. De a bél nem tudja jól elvégezni a dolgát, ha rossz étellel tölti...
Hogyan lehet javítani az alvás minőségén (és ez miért olyan fontos)
Egy olyan világban, ahol minden nap gyorsabb az élettempó, egyre magasabb a stressz szintje, napról napra csökken a termés...