Az egészséges bél mikroflóra jelentősége a terhességben
A terhesség megváltoztatja a nő hormonális képét, a fizikai testét, az immunrendszerének működését, a bél- és hüvelyi mikroflóráját, a közérzetét.

A terhesség kétségtelenül az egyik legvarázslatosabb és legkülönlegesebb időszak egy nő életében. De sokkal többet hoz magával, mint kis cuki ruhák vásárlását, babaszoba tervezést és a növekvő has simogatását. 

A terhesség megváltoztatja a nő hormonális képét, a fizikai testét, az immunrendszerének működését, a bél- és hüvelyi mikroflóráját, a közérzetét. 


Milyen változások kísérik a terhességet


Súlygyarapodás és vízvisszatartás

A terhességet súlygyarapodás jellemzi; néhány kiló a baba miatt, néhány a szervezet által elraktározott zsírraktárak miatt, megnő a vér mennyisége és sok terhes nő vízvisszatartásban is szenved. 

Ez utóbbi hátterében a súlytöbblet áll, ami lassítja a vér és a testnedvek keringését, különösen a lábakban. Ennek eredményeként a szervezet több vizet tart vissza, amit a terhes nők kéz-, láb- vagy akár arcduzzanatként érzékelnek. 

4 tipp, hogyan segíthetsz magadon:

▫️ Sokat pinhenj;
▫️ ne állj lábon túl sokáig;
▫️ korlátozd a koffein- és sóbevitelt;
▫️ növeld a kálium bevitelt.


Látás, szaglás és íz

Terhesség alatt a látás romolhat, kontaktlencse viselése esetén a szem érzékenysége fokozódhat. A terhes nők gyakran tapasztalják az intraokuláris nyomás növekedését is.

Egy másik nagyon gyakori és "sztereotip" változás a szaglás és az íz megváltozása.

Érdekes módon a várandós nőnek többé nem kívánatos a kedvenc étele és közben olyasmit is megkívánhat , amit eddig egyáltalán nem szeretett. 

Az erős szagok a fokozott érzékenység miatt hányingert is kiválthatnak.


Bőr, haj és köröm

A terhesség alatti megváltozott bőr megjelenés, valamint a haj és köröm egészsége a hormonális változások következménye. A haj, köröm és bőr állapota két teljesen ellentétes irányba mehet; pl. egy nőnek hirtelen ragyogó bőre, dús haja és hosszú, erős körmei vannak, vagy a bőrön hibák jelennek meg, a haj erősen hullik, a körmök pedig teljesen törékenyek. 

A legismertebb bőrelváltozás azonban minden bizonnyal a striák. Ezeket a bőr nyúlása és a bőr rugalmasságát befolyásoló hormonális változások kombinációja okozza.

A harmadik trimeszterben a striák a nők 90% jelentkeznek, leggyakrabban a hason és a mellkason. A striák soha nem tűnnek el teljesen, de gyakran elhalványulnak és szülés után csökkennek.


Változások a szív- és érrendszerben és a légzőrendszerben

A szervezet teljes gőzzel dolgozik a terhesség alatt. Növekszik a vértérfogat (akár 50%) és a pulzusszám, valamint jelentősen megnő az oxigénigény is. A gyomor-bél traktus felső részének nyálkahártyájában jobb lesz a keringés, ami befolyásolhatja az orr átjárhatóságának romlását vagy akár a hang változást is.

A terhességet légszomj érzés is kísérheti. Ez az érzés leggyakrabban a harmadik trimeszterben jelentkezik, de korábban is előfordulhat (a tüdőre és más szervekre gyakorolt méhnyomás is befolyásolja).

A leggyakoribb és legintenzívebb változások azonban a hormonok területén jelentkeznek.


Egy nő több ösztrogént termel egy terhesség alatt, mint egy életen át

Bár a pozitív terhességi teszt a fordulópont, amikor egy nő megtudja, hogy terhes, a terhesség valójában sokkal korábban kezdődik.

Közvetlenül a petesejt megtermékenyítését követően felszabadul a hCG (Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin) hormon. Ez az a hormon, ami miatt a teszt pozitív lesz ( persze, ha terhes vagy). A terhesség kezdetén egyre több lesz belőle a vérben és értéke általában 72 óránként megduplázódik. 12 hét után a kiválasztódása stabilizálódik. A hCG hormon magas szintje az első hetekben gyakran reggeli rosszullétet is okozhat.

‍De a hCG hormon nem csak a teszt eredménye miatt fontos. A petefészkekben a progeszteron és az ösztrogén termeléséért is felelős. Rendkívül fontos feladataik vannak a terhesség alatt.


Különböző feladatok, közös cél: biztonságos és egészséges terhesség

Az ösztrogén és a progeszteron a terhesség fő hormonjai. Különböző feladataik vannak, de közös bennük a biztonságos és egészséges terhességről, a várandós nő és a magzat jó közérzetéről való gondoskodás, valamint a szervezet felkészítése a szülésre és a szülés utáni időszakra.


Az ösztrogén funkciói:

▫️ serkenti a szervek és más testrendszerek növekedését és fejlődését,
▫️ serkenti a hormontermelést a magzat mellékvesében,
▫️ erősíti a méh oxitocinra adott válaszát,
▫️ tágítja a tejcsatornákat a mellben.


A progeszteron funkciói:

▫️ megakadályozza a méhfal idő előtti összehúzódását,
▫️ lazítja a simaizmokat,
▫️ lehetővé teszi, hogy az anya szervezete elfogadja és tolerálja a baba testét ill. DNS-ét.

A terhességben az ösztrogén és a progeszteron mellett a relaxin (lazítja a test izmait és szöveteit), a prolaktin (tejtermelést serkentő hormon) és az oxitocin (az anya és a gyermek közötti kapcsolatért felelős szeretethormon) is fontos szerepet játszik.

Bár a hormonok kulcsfontosságúak a biztonságos és sikeres terhességhez, a terhességet gyakran kísérő kellemetlen tünetekért is felelősek lehetnek.


Az intenzív változások a testben sok kellemetlen zavarokkal is járhatnak

Az ösztrogén és a progeszteron azonban a bél mikrobiómában is változásokat okozhat, ezáltal befolyásolva a bélrendszer egészségét és a te jólétedet is.


A leggyakoribb problémák, amelyek a kismamákat sújtják:


Emésztési problémák

Az emésztési problémák a reggeli rosszullét mellett az egyik leggyakoribb kellemetlenség, ami a terhes nőket érintheti. Mintha nem lenne elég a székrekedés, a puffadás és a szelek, a gyomorégés, puffadás is előfordulhat.


Intim gyulladás

Az immunrendszer, a glikogénszint és az ösztrogén hormon változása miatt a hüvelyi gombás fertőzések különösen gyakoriak a terhes nők körében. A hüvelyi fertőzésen kívül bakteriális hüvelyfertőzés is előfordulhat. Mind a gombás, mind a bakteriális fertőzések súlyos kellemetlen tünetekkel járnak.

Önmagában ezen gyulladások egyike sem jelent komoly veszélyt sem rád, sem a magzatra, de jó, ha minden hüvelyi fertőzést mihamarabb meggyógyítasz (vagy még jobb, ha megelőzöd).


A hólyag gyulladása

Amíg teherbe nem estél, semmit  nem tudtál a hólyaggyulladásról, de aztán az első hetekben megjelent? Csakúgy, mint a hüvelyben, a terhességben bekövetkező változások a bélflórára is hatással vannak, így a húgyutakra is.

‍Ha nincs ok a pánikra a hüvelygyulladás miatt, akkor a húgyúti fertőzések azok, amelyek nagyobb kényelmetlenséget okozhatnak a terhesség alatt. A hólyag bármilyen gyulladását a lehető leghamarabb meg kell gyógyítani, de még jobb, ha gondoskodsz a megelőzésről, és megpróbálod megelőzni a gyulladást.


Antibiotikus kezelés

‍A fent felsorolt problémákon kívül gyulladás vagy más olyan betegség is megtámadhat, ami antibiotikus kezelést igényel 

Bár még jobban vigyázol magadra, amíg várandós vagy, mégis elkaphat egy bakteriális fertőzést, amelyet antibiotikummal kell kezelni (gyakran ez a hólyaggyulladás és a szülés után a mastitis). Kezelőorvosod olyan antibiotikumokat fog felírni, amelyek biztonságosak számodra és a baba számára is, de viszont csak rajtad múlik, hogy milyen módon nyújtasz támogatást ebben az esetben  a szervezetnek, különösen a bélrendszernek. Az antibiotikumok tönkreteszik a bél mikrobiótáját, ami a korábban felsorolt problémákat, valamint egy csomó mást is okozhat.


És mi a közös ezekben a problémákban? A felborult bélmikrobióta. 


A terhesség alatti jólét érdekében fontos az egész test ápolása, különösen a bélrendszer támogatása

De a bélrendszerben élő baktériumok millióinak egy csomó más felelőssége is van, amelyek hatással vannak az egészségére és jólétére a terhesség alatt:


Anna: “ TERHESSÉG ALATT KÜLÖNÖSEN FONTOS A BÉL EGYENSÚLY GONDOZÁSA! “

Anna Z. - szakértő a női táplálkozás területén a terhesség és a szülés utáni időszakban -is hangsúlyozza az egészséges bélrendszer fontosságát a terhesség alatt.

‍„A bélrendszer egészsége rendkívül fontos a terhes nők számára. A bélrendszer és a benne található mikrobiom nem csak erősen kapcsolódik az immunrendszerhez, hanem befolyásolja a terhesség lefolyását is. A „jó” és a „rossz” baktériumok közötti egyensúlyhiány növeli a következők kockázatát:

▫️ koraszülés,
▫️ preeclampsia kialakulása,
▫️ terhességi cukorbetegség és
▫️ túlzott súlygyarapodás terhesség alatt.

Az emésztőrendszerünkben lévő baktériumok is befolyásolják a tápanyagok felszívódását, amelyek szükséglete a magzat gondozása miatt a terhesség alatt tovább nő.”

Az immunrendszer gondozása, a biztonságos terhesség és emésztés mellett a bélmikrobióta gondozása egy másik okból is fontos:

“Amellett, hogy az anya mikrobiomja befolyásolja a terhességet, a baba mikrobiomjára is hatással van. A korábbi hiedelmekkel ellentétben, amikor a méhet sterilnek tekintették, hogy a baba a hüvelyi szülés során került először kapcsolatba a baktériumokkal, a tudósok szerint a baba mikrobiomja már a terhesség alatt kialakult. A gyermek mikrobiómának megfelelő fejlődése az egészség mellett az allergiák és bőrproblémák kialakulására való hajlamát is befolyásolja.”


Hogyan gondoskodhat a terhes nő az egészséges bél mikrobiótáról?

„Az étrendnek van a legnagyobb hatása a bél egészségére. 

Ha a bél mikrobióta szabályozásáról van szó, a következőkben gazdag élelmiszereket ajánlom:

▫️ oldható rostok (zab, banán, brokkoli, sárgarépa,…);
▫️ probiotikumok (kefir, joghurt, erjesztett savanyú zöldségek);
▫️ prebiotikumok (kevésbé érett banán, fokhagyma, spárga, hagyma, hüvelyesek).

“Javaslom, hogy kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a rántott ételeket, az alkoholt és a magas cukortartalmú ételeket."

A mikrobiótát az étrend mellett a genetika, a stressznek való kitettség, az alvási szokások és természetesen maga a terhesség is befolyásolja.

Mit tehetsz a diétán kívül az egészséges és kiegyensúlyozott bélmikrobióta érdekében?


További bél támogatás probiotikumok szedésével

„A terhesség alatti mikrobiológiai kultúrák (probiotikumok) fogyasztása biztonságos és ajánlott számos pozitív hatása miatt. Mivel az egészséges bélrendszer hatással van a férfiak és nők termékenységére és a tej minőségére is, a fogyasztása a terhesség és a szoptatás időszakában is ajánlott és biztonságos”

A mikrobiológiai kultúrák megfelelő keverékének kiválasztása szintén fontos.

Javasoljuk, hogy minél több különböző törzset és minél több élő baktériumot tartalmazzon. Terhesség alatt különösen ajánlott olyan probiotikumokat választani, amelyek (többek között) a hüvelyben található baktériumtörzseket (Lactobacillus Acidophilus) tartalmazzák. 

Ez két okból fontos: 

1. A jó baktériumok melletti arány csökkenti a rossz baktériumok szaporodását. Közéjük tartozik a B csoportba tartozó Streptococcus, ez egy olyan baktérium, amely születésnél átvihető a csecsemőre és súlyos következményekkel járhat.

2. A szülőcsatornán való áthaladáskor a baba megfertőződik" azokkal a baktériumokkal, amelyek az anya hüvelyében vannak, így természetesen jó, ha az ottani egyensúly erősen a jó baktériumok mellett szól.


Natal Biotic mikrobiológiai tenyészetek kifejlesztve a terhes nők számára és a szülés utáni időszakra

A Natalbiotic mikrobakultúrák és Actasine zöld kiwi kivonat keveréke, amely támogatja az egészséget és a jó közérzetet a terhesség alatt és a szülés utáni időszakban.


Az Actasine a zöld új-zélandi kiwi kivonata, amely elősegíti a mikrobiális tenyészetek megtelepedését. Prebiotikumokból (a probiotikumok táplálékából), polifenolokból, egy egyedülálló kiwi enzimből, az aktinidinből és oldhatatlan rostokból áll.

‍Az emésztőrendszer olyan tápanyagokkal látja el, amelyek segítik a rendszeres székletürítést, és így segítenek megelőzni a székrekedést. Mivel prebiotikumokat, polifenolokat és oldhatatlan rostokat tartalmaz, tápláléka a mikrobakultúráknak, ezáltal javítja a bélflórát és a jó és rossz baktériumok arányát.

‍Egyedülálló enzimje, az aktinidin a felső emésztőrendszerben fejti ki hatását, segít bizonyos fehérjék lebontásában, és így enyhíti a túltelt gyomor érzését.

A Natal bioticban 6 gondosan kiválasztott törzset kevertünk össze, amelyek különösen támogatják a nők egészségét ebben a csodálatos, de érzékeny időszakban. Szabályozzák a bél- és hüvelyi mikrobiótát, elősegítik az egészséges emésztést és a tápanyagok jó felszívódását.

 


5 ok, a Natal Biotic fogyasztására:

 

Erősíti az anya és a gyermek immunrendszerét

Az immunsejtek körülbelül 70%-a a bélben található. Ha a bél jól működik, az egész szervezet profitál belőle. A bél baktériumflóra egyensúlya elősegíti az erős és hatékony immunrendszer kialakulását, amely készen áll a kórokozók, vírusok és baktériumok elleni küzdelemre.


Szabályozza az emésztést

A kiwi kivonatot tartalmazó mikrobiológiai kultúrák elősegítik az emésztést és a bélműködést, valamint segítenek megelőzni a székrekedést.


Segíti a folsav növelését

A kiválasztott probiotikus törzsek és a kiwi kivonat elősegítik a folsav növelését a szervezetben.


Támogatja a testet a szülés után

Az egészséges bél mikrobióta segít jobban felszívni a tápanyagokat, szabályozza a vércukorszintet és az erős immunrendszert, kulcsfontosságú támogatást nyújtva a szervezetnek a szoptatás és a szülés utáni időszakban.


Segít megelőzni a hüvely és a hólyag gyulladását

A hüvelyfertőzést és a hólyaggyulladás gyakran a bélből származó baktériumok okozzák. A bél mikrobióta egyensúlya ezért fontos része a gyulladás megelőzésének.

Ajánljuk
background
4 Vélemény
Natal Biotic
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283Ft ** naponta

A Natal Biotic mikrobiális kultúrákon és Actazin-en (kiwi kivonat) alapuló étrend-kiegészítő , amelyet kifejezetten a terhes és szoptató nők jóléte érdekében hoztunk létre. 6 kiválasztott probiotikus törzset tartalmaz. Támogatja a bélflóra egészségét, javítja a tápanyagok felszívódását, természetes módon növeli a folsavat és segít erősíteni az immunrendszert.

8.490 Ft
Hasonló cikkek
Az 5 legjobb D-vitaminban gazdag élelmiszer (+ miért olyan fontos ez a vitamin)
A D-vitamin hiánya valódi egészségügyi problémává vált hazánkban és világszerte is.
Hogyan lehet javítani az alvás minőségén (és ez miért olyan fontos)
Egy olyan világban, ahol minden nap gyorsabb az élettempó, egyre magasabb a stressz szintje, napról napra csökken a termés...
Lehet a problémás bőr oka a bél?
Nincs olyan nő, akit az aknék, mitesszerek, pattanások stb, és a bőrön megjelenő szennyeződések nem zavarnának. Végtére is...