Hogyan készítsük fel a testet a sikeres terhességre?

A tőlem segítséget és tanácsot kérő nők és párok 60%-a azért érkezik, mert javítani akar termékenységén és szaporodási állapotán, hogy természetes úton teherbe tudjon esni. Úgy tűnik, egyre jobban tudatosul a test felkészítése a fogantatásra, és kezdetben szinte minden pár meg akarja próbálni ezt természetes úton elérni.

A cikket készítette:
Alison Kogoj - okleveles természetes termékenységi tanácsadó, sok éves tapasztalattal, rendszerrelációs kapcsolatterapeuta és ápoló. 

Feltetted már magadnak a kérdések valamelyikét: "Lesz nekünk gyerekünk?” Vagy: "Lehet majd a gyerekemnek is utódja?” Napjainkban nagyon sok pár számára nehéz feladat a fogantatás és utána a terhesség. A fejlett világban minden hatodik párnak nehézséget okoz a teherbeesés. A hivatalos orvostudomány ezt az állapotot, amikor egy év védekezés nélküli együttlét után sem fogan meg a baba, meddőségnek nevezi. Másrészt a statisztikák azt mutatják, hogy minden negyedik terhesség idő előtt, vetéléssel vagy halva születéssel ér véget.

Annak érdekében, hogy egy pár növelje a sikeres terhesség esélyét, rendkívül fontos a szervezet felkészítése. Emellett a nő szervezetet fel kell készíteni a várandósság időszakára és a szülés utáni időszakra is. A következőkben hat olyan részterületet érintünk, amelyeket érdemes megtekinteni, és ha szükséges, fejleszteni, még mielőtt a pár elkezdene aktívan dolgozni a fogantatáson. Az egészséges életmód fontos a sikeres fogantatáshoz és terhességhez. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozási szokásokat, a fizikai aktivitást, a stresszkezelést, a rossz szokások feladását és a krónikus betegségek kezelését.

Egészséges étkezési szokások

Ezen a helyen nem fogunk beszélni olyan diétákról, amelyek csodával határos módon "termékenyebbé" tesznek. A különböző diéták nem mindenkinél egyformán hatékonyak, ráadásul a diétákkal sokszor visszatérünk a régi utakra. Az egészséges táplálkozási szokások azonban fontosak.

Az étrendnek változatosnak kell lennie. Tartalmaznia kell elegendő egészséges zsírt, kalóriát, fehérjét, összetett szénhidrátot, rostot, fermentált ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, gyógynövényeket és fűszereket. Jó azonban kerülni az egyszerű szénhidrátokat és a cukrot, az édes italokat, a sós ételeket, a zsíros és gyorsan elkészített ételeket, valamint a már műanyag csomagolásban csomagolt ételeket. Emellett fontos, hogy az étkezéseket ésszerűen osztjuk el a nap folyamán, ami napi 3-6 kisebb-nagyobb étkezést foglal magában. Egy ilyen módszer hozzájárul a megfelelő inzulinszinthez a vérben, ami kedvezően hat a nemi hormonok megfelelő egyensúlyára is.

Ha konkrétabb problémával, krónikus betegséggel küzdünk, érdemes egyénre szabott szakemberrel konzultálni, aki állapotunknak, igényeinknek, kívánságainknak megfelelően tanácsol és támogatást biztosít.

A fizikai aktivitás

A testsúly és a fizikai aktivitás szintén hatással van a reproduktív egészségre, ami mindkét nemre vonatkozik. A teherbeesés esélye nagyobb, ha a testsúly az egyén testmagasságának normál határain belül van. Az optimális testtömeg index (BMI) 19 és 25 között van.

A túlsúlyos nők hajlamosabbak a "hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely" rendellenességeire, és gyakran szenvednek menstruációs zavaroktól (szabálytalan menstruációs ciklusok, fájdalmas időszakok, erős havi vérzés, ovuláció hiánya). A megnövekedett testtömeg mellett gyakran felborul a vércukorszint és a túlzott ösztrogéntermelés is, ami a petesejtek érésének zavarait (ovuláció hiánya) és az endometrium nem megfelelő megvastagodását okozza (a megtermékenyített petesejt nem tud a méhnyálkahártyába beültetni). A túlsúly gyakran összefügg a policisztás petefészek szindrómával (PCOS), amely jelentős mértékben hozzájárul a terhesség elérésének nehézségéhez.

A probléma ellenkező irányban is jelentkezik, amikor a testsúly illetve a BMI túl alacsony. A 18-nál alacsonyabb BMI-vel rendelkező nőknél az ovuláció elmaradása és a menstruáció kiesése következik be, mivel a szervezetben csökken a zsírsejtek mennyisége, így leáll a petefészkek működését szabályozó hormonok szekréciója. Az extrém diéták napi nagyon alacsony kalória bevitellel (1000 kcal alatt) és a nagyon intenzív testmozgás ugyanazt a hatást fejtik ki. Peteérés hiányában nem lehet teherbe esni, és ebben az esetben még hormonok hozzáadásával sem javul a helyzet.

A fizikailag nem aktív vagy túlsúlyos nőknek meg kell fontolniuk a heti három sport edzési értelmét. Az intenzíven fizikailag aktív nőknek csökkenteniük kell a fizikai aktivitásukat.

Stresszkezelés 

A stressz gyakran akadályozza a teherbeesést, különösen a nők esetében. Egy tanulmány kimutatta, hogy a túlzott stressz hatással rendelkező nőknél kétszer kevesebb az esély a sikeres teherbeesésnek. Azoknál a nőknél, akik gyakran vagy folyamatosan stressznek vannak kitéve, a mellékvesének sok dolga van, mivel folyamatosan olyan hormonokat választ ki, amelyek gondoskodnak a ”üss vagy fuss” reakcióról.

A stresszhormonok tartós megnövekedett szekréciója esetén a nemi hormonok egyensúlya is nem megfelelő, ami peteérési zavarokat és a reproduktív rendszer egyéb rendellenességeit eredményezheti. Ezenkívül a magas kortizolszint gyorsan az immunrendszer összeomlását okozhatja.


Ha gyakran stresszes vagy túlterhelt helyzetben vagyunk, keressünk olyan tevékenységet, amely megnyugtat, és elvonja a figyelmünket a munkától és a gondoktól, például: sétáljunk a természetben, kezdjünk rendszeresen meditálni vagy jógázni, vegyünk egy lazító fürdőt. Az elegendő és minőségi alvás is nagyon fontos, hiszen ennek során képződik a melatonin hormon, amely szintén jelentős hatással van a nemi hormonok megfelelő képződésére és egyensúlyára.


Rossz szokások

Hagyjunk fel a dohányzással, ne fogyasszunk alkoholt, csökkentsük a koffeinbevitelt.  

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, és számos egészségügyi szövődményhez kapcsolódik, a szív- és érrendszeri betegségektől a hormonális zavarokig. Azt találták, hogy a dohányzó nőknél nagyobb a fogantatási problémák kockázata, mint a nemdohányzókban. Dohányzóknál gyakrabban figyeltek meg csökkent petesejtek ellátást, termékeny nyálka hiányát és a menstruációs ciklus túl rövid luteális szakaszát. Azt is megjegyezték, hogy a dohányzás negatív hatással van a petevezetékre és a méhre, és állítólag a dohányzó nők is hajlamosabbak a méhen kívüli terhességre.

Azoknál a nőknél és férfiaknál, akik gyakrabban fogyasztanak alkoholt, több problémát találtak a teherbeeséssel kapcsolatban, mint a mérsékelten és alkalmanként ivóknál. Az alkohol jelentősen hozzájárul ahhoz is, hogy több káros anyag halmozódjon fel a szervezetben, mint amennyit a szervezet képes kiválasztani. A nőknél ez növeli az ösztrogén szintet, ami gátolja az ovulációt, férfiaknál pedig befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát és csökkenti a spermiumok számát.

A koffeinfogyasztás növeli a vetélés kockázatát. A koffein többek között csökkenti a szervezet vasfelvételi képességét, amely az egészséges terhesség szempontjából fontos ásványi anyag. A koffeintartalmú italok ajánlott napi mennyisége legfeljebb 200 mg/nap, és még jobb, ha a kávét koffeinmentes kávéval vagy finom teával helyettesítjük.

Diagnózis helyreállítása

Ha cukorbetegségben, magas vérnyomásban, pajzsmirigybetegségben, PCOS-ben, endometriózisban vagy bármilyen más krónikus betegségben szenvedők, a terhesség megtervezése előtt orvos vagy nőgyógyász konzultáció szükséges. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen esetekben ne essünk teherbe. Fontos azonban, hogy a betegség kontroll alatt legyen, az orvos által javasolt terápia rendben legyen, az eredmények a normál határokon belül legyenek, és ne legyenek egészségügyi szövődmények, ezenkívül a megfelelő életmóddal vigyázunk az egészségünkre.

Bizonyos terápiák rendszeres szedése közben nem javasolt teherbe esni, ezért időben beszéljük meg kezelő orvosunkkal a terhesség megtervezését, hogy a terápia ennek megfelelően módosítható legyen.

A menstuációs ciklus követése

Kezdjük el követni és megérteni  a menstruációs ciklust! Igen,ez nagyon fontos. A termékenységi mutatók, például a hüvelyváladékozás, az alaphőmérséklet mérése, a méhnyak önvizsgálata vagy az ovulációs tesztek megfigyelésével megtanulhatjuk meghatározni a menstruációs ciklusból a termékenységi időszakot és ezáltal az ovuláció előre jelzett időpontját. A termékeny időszak alatti nemi élettel jelentősen növeljük a fogantatás esélyét.

Terhesség tervezésekor fontos a szervezet felkészítése a megtermékenyítésre és a terhességi időszakra! Már a kertész is kora tavasszal előkészíti a talajt, hogy a magvak, amiket bele fog ültetni, sikeresen kicsírázhassanak. Miért ne tennénk meg ugyanezt a testünkkel, és ezzel növelnénk a sikeres megtermékenyítés és a gyermekvállalás lehetőségét?


Ezenkívül az Ovary Care kapszulákkal támogathatjuk testünket és reproduktív szerveinket. Mio-inozitol és Caronositol®️ (vagy D-chiro-inozitol) keverékét tartalmazzák. A Caronositol®️ a szentjánoskenyér kivonata, magas D-pinitol tartalommal. A kapszulákban természetes 40:1 arányban találhatók meg a szervezetben. D-vitamint és a folsav aktív formáját is tartalmazzák. Az Ovary Care természetes módon támogatja a női hormonok egyensúlyát, a szabályozott menstruációs ciklust, valamint a petefészkek (különösen a PCO és PCOS) és más nemi szervek egészségét.


Források és tanulmányok:

Billings, E. and Westmore A. (2008) The Billings Method: using the body’s natural sign of fertility. Tizenhatodik kiadás. Melburne: WOOMB. 

Briden, L. (2022) Are You Eating Enough to Get a Period? The Period Revolutionary, 16.4.2022. Elérhető: https://www.larabriden.com/blog/page/3/ (Elérhetőségi dátum: 29.9.2022). 

Bussell L., Heller B., Quinn T. (2010) Fully Fertile: A Holistic 12-Week Plan for Optimal Fertility. Vermont: Inner Traditions – Bear & Company. 

Goodman, J. (2020) Kako preživeti v toksičnih časih? Az eredeti címből Staying alive in toxic times  Korošec, I.L. fordítása Első kiadás: Ljubljana: Vida, d.o.o. 

Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books


Ajánljuk
Hasonló cikkek
Az egészséges bél mikroflóra jelentősége a terhességben
A terhesség megváltoztatja a nő hormonális képét, a fizikai testét, az immunrendszerének működését, a bél- és hüvelyi mikr...
8 étel, amely segít a női hormonok szabályozásában
A hormonok olyan anyagok, amelyek az egészségét és jólétét irányítják. Amíg egyensúlyban vannak zökkenőmentesen végzik el ...
Hogyan lehet javítani az alvás minőségén (és ez miért olyan fontos)
Egy olyan világban, ahol minden nap gyorsabb az élettempó, egyre magasabb a stressz szintje, napról napra csökken a termés...