MINDEN A HÜVELYFLÓRÁRÓL (+ hogyan lehet a leghatékonyabban megelőzni és megszüntetni az intim fertőzéseket)
Ha nő vagy, ez egy kötelező olvasmány.
Elmondok mindent, amit tudnod kell a szervezeted második legnagyobb mikrobiótájáról, megtudhatod, mely baktériumok élnek ott, hogyan vigyázhatsz ezek egyensúlyára, és hogyan tarthatod egészségesen és gyulladás mentesen az intim területedet.

Kezdjük először az alapokkal. Mi a mikrobióta, hányan különböző található a szervezetben és hogyan épül fel?


A nőknek két mikrobiótája van: bél és hüvelyi


A bélflóra a legnagyobb szimbiotikus ökoszisztéma a szervezetben. Millió és millió baktérium (jó és rossz) alkotja, amelyek befolyásolják az immunrendszert, az emésztést, a tápanyagok felszívódását, a lelki jólétet és az intim egészséget.

De nem csak a bél mikrobiótájára kell vigyázni.

A bél mikrobióta mellett a nőknek van egy másik is: a hüvelyi mikrobióta. Mindjárt a belek után, itt van a legtöbb baktérium.Több, mint bárhol máshol a szervezetben.

Az intimflóra az intim részeken élő baktériumok ökoszisztémája. A bélrendszerhez hasonlóan probiotikus (jó) baktériumokból és kisebb számú patogén (rossz) baktériumból áll, amelyek szimbiózisban élnek. Ha a rosszak érvényesülnek, akkor gyulladásos problémákat okozhatnak.Ezeknek a baktériumoknak a típusa és száma egyénenként kissé eltér, de az egészséges hüvelyi mikrobiom többnyire a Lactobacillus nevű baktériumokból áll.

Az intim flóra 95%-át a következő Lactobacillus baktérium fajok alkotják:

▫️ Lactobacillus rhamnosus
▫️ Lactobacillus crispatus
▫️ Lactobacillus gasseri
▫️ Lactobacillus iners
▫️ Lactobacillus jensenii

A lactobacillusok biztosítják a megfelelő környezetet a hüvelyben  

A lactobacillusok és más hasznos baktériumok biztosítják, hogy az intim területeken a környezet megfelelő legyen a túlélésükhöz.

Ezt 2 módon teszik meg: 

Tejsavtermelés

A lactobacillusok a glikogén fermentálásával és ezáltal a tejsav termelésével foglalkoznak. A tejsav csökkenti és fenntartja a normál pH-értéket és biztosítja, hogy az intim részek környezete mindig enyhén savas legyen. Ez megakadályozza az élesztőgombák, a rossz baktériumok és más kórokozó szervezetek fejlődését, amelyek a lúgosabb környezetet kedvelik.

Hidrogén-peroxid és bakteriocinek előállítása

Ezek az anyagok gátolják a patogén baktérium- és élesztőtörzsek szaporodását, amelyek felboríthatják az intim flóra természetes egyensúlyát.

A hüvelyben lévő baktériumok állapota és egyensúlya a nő életkorával változik, a hormonális egyensúlyával és ezzel párhuzamosan a hüvely pH-jának változása szerint.


Az intimflóra az életszakaszokon keresztül változik

 

Születés és gyermekkor

A hüvely születéskor steril. A szülés során vagy röviddel a születés után az első baktériumok elkezdenek megtelepedni a hüvelyflórában (a lány felveszi őket az anyjától). Általában ezek a baktériumok a Bifidobacteria nemzetséghez tartoznak. Korai gyermekkorban a hüvely pH-ja semleges vagy enyhén lúgos. 

Pubertás kor

A pubertáskor az első jelentős hormonális változásoknál következik be. Az ösztrogén emelkedni kezd, ami magas glikogén szintet okoz az intim nyálkahártyában. Ugyancsak növekszik a Lactobacillus nemzetséghez tartozó jó baktériumok száma, amelyek a glikogén fermentációja révén tejsav termelést okoznak. Ez megvédi az intim részeket, a pH-értékét, valamint megvédi a fertőzésektől.

Reproduktív évek és terhesség

A szaporodási időszakban a hüvelyben lévő baktériumok egyensúlyát a menstruáció (a hormoningadozások és a menstruáció pH változást okoz) és a terhesség egyaránt befolyásolhatja. Terhesség alatt megváltozik az intimflóra, hogy megóvja a rossz baktériumok bejutását a méhbe.

Változás kora

A menopauzát hozó ösztrogénszint csökkenése egy másik fontos fordulópont, amely erősen befolyásolja az intimflóra állapotát. Az ösztrogénhiány csökkenti a jó baktériumok populációját, és növeli a pH-t a hüvelyben. Az ilyen elváltozások az intimgyulladáson és a hólyaggyulladáson kívül intim szárazságot is okozhatnak.

Mindezek a változások befolyásolhatják a gyulladás kialakulásának fokozott kockázatát. De nem csak az élet különböző időszakai növelik a gyulladások kockázatát...

Az intim flórában bekövetkező változások és az ebből következő gyulladások oka lehet ez is:

 

Stressz

A hosszan tartó stresszes helyzeteknek való kitettség serkenti a kortizol termelést, ami a természetes ciklustól eltérően, magas szinten marad. Ez befolyásolja a glikogén szintjét az intim területeken és ennek következtében lehetővé teszi a patogén baktériumok növekedését. 

Antibiotikumok szedése

Bár az antibiotikumokat gyakran alkalmazzák az intim fertőzések (bakteriális intim gyulladás és hólyaggyulladás) kezelésére, sajnos a jó és hasznos baktériumokat is elpusztítják, amelyek megvédenek a jövőbeni újrafertőződéstől.

Nem megfelelő intim higiénia

A nem megfelelő pH-jú szappanok, erős parfümök és egyéb adalékanyagok megzavarják a baktériumok természetes egyensúlyát és megemelik a pH-t. A hüvely pH-jának enyhén savasnak kell lennie, mivel a lúgos környezet elősegíti a kórokozó, káros baktériumok szaporodását.

Cukor és feldolgozott élelmiszerek

A cukorral és a feldolgozott élelmiszerekkel táplálod a rossz baktériumokat és ezek felülmulják  a hasznosakat. Ezek közül a legismertebb a candida, amely a cukor és a feldolgozott szénhidrátok túlzott fogyasztása miatt növekedhet.

És mi történik, ha felborul az egyensúly?

Ha a lactobacillusok száma csökken és az intim területek ph-értéke felborul, a patogén baktériumok és a fertőzések táptajává válik 

 

A lactobacillusoknak enyhén savas környezetre van szükségük az élethez, ezért a megfelelő intim pH érték 4,5 vagy kevesebb. Ha azonban megemelkedik a pH és lúgos környezet jön létre az intim részekben, akkor a lactobacillusok már nem tudnak életben maradni, miközben ez egy olyan környezet, amelyben a rossz baktériumok gyorsabban szaporodnak.

Ha ez megtörténik, nagyon valószínű, hogy a nőket érintő két leggyakoribb gyulladás egyikét fogod tapasztalni:

Intim gyulladás

Ez a leggyakoribb intim fertőzés, amely a pubertás kortól 44 éves korig érinti a nőket. Minden harmadik nő életében legalább egyszer szenved intim gyulladástól.

Az intim gyulladást a kórokozók elszaporodása okozza és szürke, vizes váladékról és kellemetlen szagról ismered fel.


Gombás gyulladás

Ez egy gombás fertőzés, leggyakrabban a Candida családból származik. A gombás fertőzések rendkívül gyakoriak és serdülőkorban, terhesség alatt, menstruáció alatt és később a menopauza idején fordulnak elő.

Az intim gyulladással ellentétben a gombás gyulladást szagtalan váladék kíséri, de az erős viszketés annál kellemetlenebb.


Miért nem jelentenek az antibiotikumok, krémek, kúpok hosszú távú sikeres megoldást?


Az antibiotikumok, sem a krémek nem tartják fenn az egyensúlyt az intim mikrobiótában – éppen ellenkezőleg, negatívan befolyásolhatják az intim részek természetes pH-ját, így nem akadályozzák meg a jó baktériumok szaporodását és fejlődését. Az antibiotikumok elpusztítják a jó baktériumokat és a kezelés után a bélben káoszt hagynak maguk után.

 

Tehát hogyan kezdjük el a kezelést, vagy akár hogyan lehetne megakadályozni, hogy ezek a gyulladások kiújuljanak?

5 kulcsfontosságú dolog a hüvely mikrobiótájának egyensúlyára és a gyulladás megelőzésére hosszútávon 


Ügyelj a megfelelő intim higiéniára

Az intim szerv öntisztuló szerv és nincs rá szükség, hogy meg kellene szakítani a természetes folyamatot erős szappanokkal, törlőkendővel vagy akár más módon. Ha szappant szeretnél használni, válassz olyat, amelyiknek megfelelő a pH-ja.

Kerüld a nagyon szűk ruházatot és a szintetikus fehérnemű viselését

A mesterséges anyagokból készült fehérnemű is gyakori gyulladást kiváltó. Mivel nem szellős a szűk ruházattal kombinálva, meleg, sötét és párás környezetet teremt, amely ideális a baktériumok fejlődéséhez.

Fogyassz különféle ételeket

Legyen változatos az étrended sok friss gyümölccsel és zöldséggel, minőségi fehérjékkel és teljes kiőrlésű gabonákkal. Azt tanácsolom, hogy korlátozd a cukor és a feldolgozott élelmiszerek bevitelét, mert ezek az élelmiszerek táplálják a "rossz" baktériumokat, amelyek hatékonyabban tudnak szaporodni.

Gondoskodj az egészséges bélflóráról 

A bél nemcsak az immunrendszer alapja, hanem jelentős hatással van az urogenitális traktus egészségére is. Mivel mindez nagyon közel áll „odalent” a nőknél, a bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulása intim gyulladásos problémákat okozhat, és felelős lehet a hólyaggyulladásért is.

Fogyassz lactobacillusokat tartalmazó probiotikumokat, így támogatod az intim szervek természetes egyensúlyát

Az intim flóráról ugyanúgy gondoskodhatsz, mint a bélrendszerről, probiotikumokkal, amelyek segítenek fenntartani a megfelelő egyensúlyt a baktériumok között. Mivel az intim területet főként a Lactobacillus nemzetséghez tartozó baktériumok lakják, ügyelj arra, hogy a kiválasztott probiotikumok a megfelelő kultúrákat tartalmazzák.Ha figyelmesen elolvastad az utolsó két pontot, láthatod, hogy mennyire fontos a gyulladások megelőzése és csillapítása. ennek érdekében gondoskodni kell a két legnagyobb mikrobiótáról, ez a : a bélrendszeri és a hüvelyi.A bél- és hüvelyi mikrobióta kommunikálnak egymással

A laktobacilusok túlsúlyban vannak a hüvelyben, de megtalálhatók a belekben is.

Bár ott kisebb népességet képviselnek, nagyon nagy befolyásuk van. Nevezetesen gondoskodnak az egyensúly megőrzéséről és az olyan "rossz" baktériumok szaporodásának megakadályozásáról, mint az E.coli és a streptococcus. Ha számuk a bélben csökken, ez lehetővé teszi a patogén baktériumok túlzott szaporodását.

Ezenkívül az egészséges bél mikrobióta hasznos baktériumokat tartalmaz, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek fenntartják az egészséges bélnyálkahártyát, és így megakadályozzák a gyulladást.

A hüvelyi és bélrendszeri mikrobióta nemcsak ugyanazon a baktérium típusok osztozik, hanem folyamatosan "kommunikál" egymással.

Ezt kétféleképpen teszik:

1. Kommunikálnak egymással a közelségnek köszönhetően, ami lehetővé teszi a bélbaktériumok bejutását a hüvelybe és fordítva.

A bél közvetlenül kommunikálhat a hüvellyel, mivel az egészséges bélrendszer csökkentheti a gyulladást az egész szervezetben, és a szervezetben lévő alacsonyabb gyulladás alacsonyabb gyulladást jelent a hüvelyben is.

2. Ha hatékonyan akarod kezelni a gyulladást és hosszú távú eredményeket szeretnél elérni, akkor a legfontosabb, hogy mind a hüvelyi, mind a bélrendszeri mikrobiótát támogassd Lactobacilusokkal.

Ezt megteheted a Her Biotic mikrobiológiai kultúrák egyedülálló keverékével.

HER BIOTIC- mikrobiológiai kultúrák keveréke nők számára

  

A Her Biotic 6 probiotikus Lactobacillus törzsből áll:

Lactobacillus plantarum probiotikus törzs

A Lactobacillus plantarum hosszú ideig túlél a gyomorban és számos olyan funkciót lát el, amelyek segítik az immunitás szabályozását és a bélfertőzések szabályozását. Erősíti a bélnyálkahártyát azáltal, hogy eltaszítja a potenciális kórokozókat, amelyek károsak lehetnek és behatolnak a véráramba. 

Az L. Plantarum másik érdekes tulajdonsága az aggyal kapcsolatban, hogy gyorsan képes megemészteni a káros fehérjéket, szó szerint csökkentve a gyulladásos választ. Ez még egy dolog! Ez a barátságos törzs szokatlanul képes felszívni és fenntartani a fontos tápanyagok, például az omega-3 zsírsavak, vitaminok és antioxidánsok szintjét.

Lactobacillus acidophilus probiotikus törzs

A Lactobacillus acidophilus egy nem patogén baktérium, amely fermentációs reakción keresztül glükózból kiindulva képes tejsavat termelni. Természetesen megtalálható a bélben és a női reproduktív rendszerben. A Lactobacillus acidophilus nagyon fontos baktérium szervezetünk számára.

A női reproduktív rendszerben jelenlévő lactobacillus acidophilus baktériumok csoportja részt vesz az enyhén savas mikrokörnyezet fenntartásában, amely hatékony természetes védekező gátat képez a kórokozó baktériumok okozta intim fertőzésekkel szemben. Ez a probiotikum gombaellenes hatású, segít megelőzni a Candida albicans, a herpesz és egyes bőrfertőzések megjelenését.

Lactobacillus fermentum probiotikus törzs

A Lactobacillus fermentumról kimutatták, hogy csökkenti a gyomor-bélrendszeri és a felső légúti fertőzések súlyosságát. Nem okoz gyulladást és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik. A tanulmányok megemlítik a használatának pozitív hatása és az allergiák gyakoriságának csökkentése közötti kapcsolatot is. A L. fermentum egyike azoknak a jótékony hatású törzseknek, amelyek speciális menstruációs tamponokhoz adva, mikrobatenyészetekben gazdagok. Pozitívan hat az irritált vagy sérült bőrre is.

Lactobacillus rhamnosus probiotikus törzs

A Lactobacillus Rhamnosus csökkenti a felső légúti fertőzések lehetőségét. Akut gastroenteritis esetén a Lactobacillus Rhamnosus szedése csökkenti a hasmenést. Segít az intim fertőzések leküzdésében is.

Lactobacillus reuteri probiotikus törzs

A Lactobacillus Reuteri segít leküzdeni az antibiotikumokkal összefüggő hasmenést.  

A probiotikum a fogakat is egészségesebbé teszi, mert elpusztítja a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutanst. Ezen túlmenően ez a törzs támogatja az íny egészségét és részt vesz a fogínygyulladás kezelésében. Segít megelőzni számos gyakori fertőzést, amelyek mindennapi életünkben fenyegetnek bennünket.

A Her Biotic tartalmazza a Bifidobacterium probiotikus törzset is, amely egy nagyon jól ismert és népszerű törzs, ami a szervezet általános immunitását illeti. Növeli az ellenállást, szabályozza a vér koleszterinszintjét, részt vesz a szervezet egészséges fejlődésében, jótékony hatással van az öregedés ellen, jótékony hatással van a máj- és hasi problémákra.


A keverékhez D-mannózt és áfonya kivonatot is adtunk, ezért a Her Biotic a már beindult gyulladásos problémák megelőzésében és enyhítésében is kiváló segítség. Ajánljuk
background
172 Vélemény
Her Biotic
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283 Ft ** naponta

A HerBiotic a mikrobiális kultúrák, a gyümölcs oligoszacharidok, vörösáfonya kivonat és a D-mannóz egyedülálló keveréke, amelyet kifejezetten fiatal és érett nők igényeinek és természetének megfelelően hoztunk létre. Gondosan összekevertünk 6 probiotikus törzset, amelyek elősegítik a bél és a hüvely mikrobióta egyensúlyát. A vörösáfonya kivonat és a D-mannóz elősegíti a hólyag egészségét és segít megelőzni az urogenitális traktus fertőzését.

8.490 Ft
Hasonló cikkek
8 étel, amely segít a női hormonok szabályozásában
A hormonok olyan anyagok, amelyek az egészségét és jólétét irányítják. Amíg egyensúlyban vannak zökkenőmentesen végzik el ...
A bél szerepe a fájdalmas menstuáció alatt
A statisztikák szerint 4 nőből 3 tapasztalnak menstruáció előtti tüneteket, köztük intenzív fájdalmat a has alsó táján, am...
5 MÍTOSZ A MÉREGTELENÍTÉSRŐL
A szervezet méregtelenítése segít növelni az energiaszintet, javítja a pszicho-fizikai közérzetet és erősíti az immunrends...